Skip to content

3% van 60 plussers vindt een fulltime baan

Glendi
16 juni 2017 | 15:12

Advertentie

Angelique CarisAls loopbaanadviseur ben ik ervan overtuigd dat solliciteren in deze tijd heel anders is dan enkele jaren geleden. Sociale media en netwerken hebben een belangrijke rol gekregen bij het vinden van een baan. Tevens moeten wij steeds langer werken alvorens met pensioen te kunnen. Ik herinner me nog de tijd dat mensen met 50+ afscheid namen van hun werkleven en konden gaan genieten van hun welverdiende pensioen. Inmiddels is die leeftijd verschoven naar 67 en wie weet wat het zal zijn tegen de tijd dat jij en ik met pensioen gaan. Deze veranderingen zijn allemaal gericht op de vergrijzing en ontgroening, maar hoe realistisch is het in de praktijk?

Basisinkomen voor de 60 plusser

Afgelopen weken was er een extra uitzending van Radar gericht op de werkloze 50 plusser. Ik als vakidioot heb met veel interesse naar deze extra uitzending gekeken. Uit onderzoek bleek dat maar 10% van de 50 plussers een fulltime baan kon vinden en van de 60 plussers maar liefst 3%. Annemarie van Gaal gaf terecht aan dat ons sociaal stelsel niet meer gericht is op mensen, maar op getallen.

Enkele maanden geleden heb ik het al eens eerder aangehaald, dat het ” basisinkomen”  mijn inziens een goede zet is. Ik ben hier nog steeds een voorstander van. Tijdens de Radar uitzending gingen ze daar nog iets gedetailleerder op in, door het basisinkomen te realiseren voor de 60 plusser. Stel je eens voor; je hebt je hele leven hard gewerkt en ineens verlies je door omstandigheden je baan. Daarna kom je in ons stelsel van solliciteren terecht, maar krijg je afwijzing na afwijzing. Je hoeft nog maar enkele jaren tot je pensioen en de kans is erg klein dat je een fulltime baan gaat vinden. Moeten wij onze ouderen dit aandoen? Hebben zij dit wel verdiend? Versta me niet verkeerd, dit gun je niemand. Maar iemand die aan het einde van zijn werkleven staat, zou dit niet zo moeten afsluiten.

Als we toch al weten, door onderzoek, dat de kans op een baan zo klein is. Als we toch al weten dat de afgelopen jaren er zoveel veranderd is op de arbeidsmarkt. Als we weten dat ons stelsel niet past bij de realiteit voor deze doelgroep. Kunnen we dan niet eens proberen of het basisinkomen voor deze groep in het leven kan worden geroepen, zodat de oudere met trots en zonder al die stress zijn werkleven kan afsluiten.

Teken de Radar petitie als je onze werkloze 60 plusser een basisinkomen gunt, klik hier.

In de rubriek “Loopbaanadvies” geeft Angelique Caris korte tips over loopbaan – en arbeidszaken. Angelique woont in Nederweert en werkt sinds 2010 van huis uit als loopbaanadviseur. Zij is de adviseur voor mensen die vastlopen in hun studie –of werkleven. Ook helpt Angelique studenten bij het maken van een passende studiekeuze. Daarnaast is Angelique actief met het ontwikkelen van trainingen en workshops voor werkzoekenden, studenten, ouders en het onderwijs. Kijk dan op de website van Angelique Caris.

Op zoek naar werk? Kijk op de vernieuwde vacaturepagina.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie