Met warm weer genieten veel mensen lekker van de zon. Ze gaan er op uit, pikken een terrasje of gaan naar het strand. Maar hitte kan er ook voor zorgen dat u zich níet goed voelt. U kunt eenvoudig maatregelen nemen om overlast door hitte te beperken.
Wie lopen het grootste risico bij aanhoudend warm weer?
Vooral voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht vormt aanhoudend warm weer een gezondheidsrisico. Het risico tijdens hitte voor jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van ouders/ verzorgers.
Symptomen van oververhitting
Bij temperaturen vanaf 27°C kunt u last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen en benauwdheid. Bij nog hogere temperaturen kan het lichaam oververhit raken. Deze klachten kunnen daarbij horen:
- Prikkelbaarheid, u voelt zich niet op uw gemak en bent sneller geïrriteerd
- Stevige dorst, uw lichaam vraagt om grotere hoeveelheden drinken dan normaal
- Duizeligheid, vooral bij het opstaan nadat u gezeten of gelegen heeft
- Misselijkheid
- Spierkrampen, in voornamelijk de armen en benen
- Snelle pols, door een versnelde hartslag
- Uitputting, u bent sneller moe of buiten adem.
Wat te doen als het langdurig warm weer is?
Hieronder staan enkele eenvoudige maatregelen die helpen om de gevolgen van hitte te beperken:
Zorg voor koelte: draag dunne kleding. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning, zeker in de middag (tussen 12 en 16 uur).
Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling in de schaduw van een boom of bij water en slaap niet onder een warme deken.
Houd uw woning koel: opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.
Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is dan binnen.
Drink voldoende: zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Ook is het belangrijk dat u voldoende zouten binnen krijgt. Dat kan door het drinken van (isotone)sportdrank of (afgekoelde) bouillon. Matig het gebruik van alcohol, immers alcohol heeft een vochtuitdrijvende werking. Tip: Zorg dat u altijd iets te drinken bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
Zorg voor elkaar: let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die uw hulp kunnen gebruiken.
Tot de volgende keer,
Jack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Bezoek ons nu ook op facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert
Er zijn nog geen reacties geplaatst