Skip to content

Boeren en gemeenten aan de slag met lokale kringloop

Redactie
23 juni 2017 | 13:09

Advertentie

Donderdag 22 juni was het Symposium ‘Van Groenafval naar Vitale Bodem’ in het Stadhuis in Weert. De acht Keyport-gemeenten waaronder Nederweert, drie agrarisch ondernemers en HAS Hogeschool zijn ervan overtuigd: we moeten groene reststromen gebruiken om de bodemvitaliteit te verbeteren.

De meeste agrariërs telen één gewas per perceel. ‘Door dit intensieve gebruik en ook door de klimaatverandering raakt de bodem langzaam uitgeput. Daar móeten we op inspelen. Bij voorkeur met organisch materiaal zoals maaisel, bladeren en andere groene reststromen.’ Met dit idee meldden drie agrarisch ondernemers zich bij Keyport 2020. Een haalbaarheidsonderzoek volgde.

Hergebruik van groene reststromen biedt alleen maar voordelen, zo concludeert het onderzoek van HAS Hogeschool. Agrariërs hoeven minder in te grijpen met pesticiden en kunstmest. Bij droogte hoeven ze niet zo snel te beregenen. En het groenafval hoeft niet eerst naar een recycle bedrijf, wat weer scheelt in de transportbewegingen. En dat is nog niet alles.

Klimaatdoelen bereikt
Onze bodem kan dienen als opslagvat voor CO2 en zelfs de uitstoot aan broeikasgassen compenseren. In het zogeheten 4 promille initiatief – onderdeel van de klimaatonderhandelingen in Parijs − streven de partners ernaar om het organisch stofgehalte in de bodem met 4 ‰ te verbeteren. Nederland is een van die partners. ‘Door hergebruik van groene reststromen kunnen we deze doelstelling hier in de Keyport regio in een keer realiseren.’

De Productie Proeftuin
Opdrachtgever van het onderzoek is het Keyport Economisch Actieprogramma Agribusiness EAA. Met hun “Productie Proeftuin” versterken zij de regionale food en agri sector. Een sector die verantwoordelijk is voor 20% van onze economie. ‘Met kennissessies, masterclasses, onderzoek en innovatie stimuleren wij agrariërs tot duurzaam ondernemen en toekomstbestendige businessmodellen.’ Hans de Kinderen, voorzitter Keyport EAA en directeur Bedrijven van Rabobank Weerterland en Cranendonck vervolgt: ’Dit project is daar een mooi voorbeeld van. Hier gaan we zeker een vervolg aan geven. Náást alle andere veelbelovende initiatieven die in de pijplijn zitten.’

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie