Skip to content

Festeynder | Een reis in de tijd

Glendi
28 juni 2017 | 19:00

Advertentie

Gratis naar het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof
Het openluchtmuseum Eynderhoof is het decor van het dagelijks leven van 1900 en 1950 in het gebied tussen de Peel en de Maas. Honderden vrijwilligers, allemaal gekleed in de klederdracht van toen, beelden het boerenleven uit en laten de ambachten van toen zien. De terrassen met nostalgische muziekgroepen stralen een Bourgondische sfeer uit waar je kunt genieten van authentieke streekgerechten zoals kerboet, huidvleis en bokkeskook.

Kinderen t/m 12 jaar gratis entree
Kinderen t/mt 12 jaar hebben niet alleen gratis entree, maar kunnen ook voor nop in alle attracties. Denk daarbij aan clownvoorstellingen, poppentheater, nostalgische kermisattracties, kindervolksspelen, een sprong in de unieke maisbak, het hooidoolhof en veel groot en klein vee om aan te raken.

Dorpsschieten en kunstplein
In dit straatbeeld mag de traditie van de schutterij natuurlijk niet ontbreken. Schutterijen kennen een lange geschiedenis en wie wil en durft kan op de traditionele manier meedoen met het dorpsschieten. Nederweert-Eind heeft veel plaatselijke hobbykunstenaars. Zij zijn tijdens Festeynder aan het werk op het speciaal ingerichte Kunstplein.

Rock en Roll en Vintage 1950 – 1970. Na de Tweede Wereldoorlog vonden er grote maatschappelijke veranderingen plaats en veranderde er veel. Machines, waaronder de tractoren op de akker en de wasmachines en de stofzuigers enz. in huis, namen de mensen veel werk uit handen, zodat zij meer vrije tijd kregen voor andere zaken. De eerste televisies, radio’s, bandrecorders en bakelieten telefoons , vaak in de kleur oranje, verschenen op de markt. Nu te zien in De Vintage straat. Op tv maar ook in de openbare ruimtes zag men nozems met een vetkuif en meisjes in petticoat dansen op opzwepende muziek. En wat dacht je van het vervoer van die tijd. Minicoopers, Puchs, Zundapps en Volkswagen kevers reden rond. Je kunt heerlijk wegdromen in die goeie ouwe tijd.

Back to the 60 ‘s / 70 ‘s. Centraal in het dorp ligt het kerkplein dat voor deze gelegenheid is omgebouwd tot een hippieplein. Vanuit alle invalswegen wordt de bezoeker uitgenodigd via een kleurige ‘poort’ het hippieterrein te betreden. Hier heerst een Woodstock-sfeer met live muziek, nozems die een waterpijp roken en natuurlijk de vervoermiddelen uit die tijd Minicoopers, Puchs, Zundapps, Volkswagen kevers en een echte hippiebus. Spiritualiteit en vrijheid staan centraal en er is van alles te koop op de Ibiza-markt. Het leven is vooral ‘easygoing’.

Thema optocht: “Ons dorp“
Naast straattheateracts, straatmuziek, (goochelaars) en humor gaat er een bonte stoet door de straten van de dorpskern van Nederweert-Eind als thema ‘ Ons dorp’ naar het lied van Wim Sonneveld. Je wordt meegenomen naar het begin van de 20e eeuw naar het dorpsleven in al haar facetten.  Ambachtslieden en boeren verkopen hun zelfgemaakte producten, maar ook rondtrekkende handelaren proberen hun waren te slijten aan de dorpsbewoners. Beeldbepalende figuren in het dorp , zoals de burgemeester, notaris en de pastoor laten zich bewonderen.. Vele vervoersmiddelen uit die tijd zoals een turfkar, mallejan, tractors en een hondenkar rijden mee. Diverse verenigingen uit die periode demonstreren hun activiteiten. Een grote zigeunergroep met waarzegster voorspelt de toekomst. En zoals het lied beschrijft, de vele veranderingen in die eeuw. De jeugd, die opstandiger werd, de nieuwe muziek: rock & roll. De nozems en de hippies. De optocht roept de sfeer op van een dorp uit het begin van de 20e eeuw tot aan de jaren 70.

Kom zondag 16 juli naar Festeynder 2017 in Nederweert-Eind en laat je verrassen!

Foto: ©Richard van der Steen

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie