Skip to content

Veranderingen op het gebied van arbeid en studie

Glendi
10 juli 2017 | 12:04

Advertentie

Angelique CarisMomenteel is de leeftijd waarop we met pensioen kunnen 67 jaar. Als we kijken naar de vergrijzing, zal er veel arbeid overgenomen moeten worden door technologische ontwikkelingen en zal er zeker op het gebied van arbeid het een en ander veranderen de komende jaren. Op het gebied van onderwijs is er ook een verschuiving gaande. Naast het overdragen van kennis wordt er ook veel nadruk gelegd op de 21st century skills, dit zijn competenties die leerlingen nodig hebben om succesvol deel te kunnen nemen aan de maatschappij van de toekomst. En dan rijst de vraag:

Volg je je hoofd of je hart?

Ons hele leven bestaat uit het maken van keuzes. De ene keer kies je met je hoofd en de andere keer kies je met je hart. Geregeld wordt mij gevraagd wat verstandig is op het gebied van studiekeuze. Laat je je kind kiezen wat hij leuk vindt of laat je je kind kiezen voor een goed betaalde baan waar toekomst in zit? Als we kijken naar opleidingen is dat ook een discussie die in de politiek gaande is. Sluiten we opleidingen waarvan we denken dat daar geen toekomst in zit, zodat we jongeren niet opleiden voor werkloosheid of wordt er meer geleerd dan alleen maar kennis?

Kiezen heeft ook te maken met je drijfveren. Is geld je grootste drijfveer, dan zal het onderwerp “geld”  altijd onderdeel uitmaken van je keuze. Is het werken met mensen en iets goeds doen voor de mens je grootste drijfveer dan zul je die richting uitgaan. Kortom, de een volgt zijn hoofd en de ander zijn hart. Het kan ook zijn dat je je hart wil volgen, maar dat de studie nog niet binnen handbereik is. Bijvoorbeeld; je wil naar de universiteit, maar hebt een VMBO of havo diploma. Dan zul je met je hoofd een strategisch plan moeten maken en daarna kun je uiteindelijk bereiken wat je hart wil.

Het maken van een studiekeuze is onderdeel van ons onderwijsstelsel. De 21st century skills zijn belangrijk voor de toekomst en voor iedereen gelijk. Je hebt ze nodig om te kunnen functioneren in de maatschappij van de toekomst. Ik vind het een mooi gegeven, dat ze ons verbinden ongeacht opleidingsniveau, geslacht, afkomst en leeftijd.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie