Skip to content

Kruiden thee

Redactie
15 juli 2017 | 11:00

Advertentie

Als mijn klanten bij het eerste gesprek horen dat ze ook kruidenthee kunnen drinken krijg ik vaak wisselende reacties. De een drinkt helemaal geen thee maar wil dit wel gaan proberen en voor de ander is het geen probleem. In mijn praktijk kun je ook altijd thee proeven. Meestal na een aantal weken krijg ik dan als reactie dat het best mee valt die kruidenthee. En soms worden koffiedrinkers ineens theedrinkers!

Kruidentheeën bevatten geneeskrachtige stoffen. Om ervan te kunnen profiteren, zijn er verschillende manieren om kruiden te gebruiken. Het bekendst is de kruidenthee.  Wil je het maximale voordeel halen uit kruidenthee, dan is een doosje theezakjes uit de winkel halen bij lange na niet voldoende. Maar wat dan wel? Dat wil ik je graag uitleggen in het stukje hieronder.

In iedere winkel vind je scháppen vol thee. Voorverpakte thee, in theezakjes. Heel handig natuurlijk, maar is de werking ook goed? Het antwoord is: nee. De voorverpakte kruidentheeën bevatten een zeer lage geneeskrachtige werking. Dat komt omdat de kruiden worden gebroken en/of vermalen. Hierdoor gaan de kruiden oxideren, waardoor de geneeskrachtige werking aanzienlijk vermindert.

Waarom vermalen ze dan kruidenthee, als de werking ervan achteruit gaat?

  1. Door de kruidenthee te vermalen, zijn de kruiden gemakkelijker in theezakjes te verpakken
  2. En wordt er sneller smaak, kleur en geur afgegeven.

Voor veel mensen zijn deze twee redenen belangrijk om de thee juist wél te kopen. Omdat voorverpakte thee gemakkelijk is, snel te bereiden én snel te consumeren.
Maar wil je kruidenthee consumeren vanwege de geneeskrachtige werking, dan heb ik een paar goede tips voor je!

De bereiding van kruidenthee

Voor het maken van kruidenthee heb je slechts 1 koffielepel kruiden nodig per kopje en gekookt water dat enigszins is afgekoeld. Overgiet de kruiden en laat ongeveer 10 minuten trekken. Het beste kun je het kopje in de tussentijd afdekken. (Wil je meerdere kopjes in één keer klaarmaken, dan gebruik je iets minder thee: circa 2 koffielepels voor 3 kopjes, 3 à 4 koffielepels voor 5 kopjes). Daarna kun je de kruiden uit de thee zeven. Zelf gebruik ik een (ruim) theezeef. (Zie foto)

Het is belangrijk dat je de thee dagelijks vers bereid. Water is niet onbeperkt houdbaar, sterker nog: het bederft relatief snel! De thee die je bereidt, dien je dus zo snel mogelijk, dan wel dezelfde dag te nuttigen. De kruidenthee kun je zowel warm als koud drinken, zonder dat de geneeskrachtige werking verandert. Hou je van zoete kruidenthee, kun je deze het beste zoeten met een beetje (koudgeslingerde) honing of een zoet kruid, bij voorkeur stevia.

De werking van kruidenthee

Voor een optimale werking drink je je kruidenthee als volgt:

  • Op een nuchtere maag óf tussen de maaltijden door
  • Van tevoren even aan de thee ruiken. Hierdoor worden je hersenen gestimuleerd oftewel de eerste stap van de medicinale werking van het drinken van kruidenthee.
  • Neem de tijd om de thee langzaam te drinken, met kleine slokjes
  • Hou de thee altijd even in je mond. De slijmvliezen krijgen dan de tijd om een gedeelte van de kruiden te absorberen.

Aangeraden wordt om 3 tot 5 kopjes kruidenthee per dag te drinken en dit 3 weken tot maximaal 3 maanden. Hierin krijg je van Cure4Life altijd een persoonlijk advies.

Let wel: Kruidenthee is vooral goed ter ondersteuning. Bij serieuze gezondheidsklachten is het belangrijk contact op te nemen met de reguliere gezondheidsinstanties.

Een laatste belangrijke tip! Drink ongeveer 2/3 water (liefst gefilterd en spa blauw) en 1/3 in de vorm van kruidenthee. Water heeft namelijk een andere functie en fungeert vooral als spoelmiddel, terwijl kruidenthee medicinale eigenschappen heeft en afvalstoffen losmaakt.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_28 Kermis Weert twee minuten stil voor overleden Hans van Tol jr-3
Ter nagedachtenis aan 28-jarige Hans van Tol jr.
28 september 2024 | 21:45
2024_09_28 Dierendag bij PetsCo Nederweert De leukste dag van het jaar1
Leuke en lekkere cadeautjes
28 september 2024 | 20:00
2024_09_28 Auto en bestelbus botsen op Ringbaan-Noord-1
Niemand raakte gewond
28 september 2024 | 19:05
Kaars
Respectvol eerbetoon aan overleden exploitant
28 september 2024 | 16:19

Advertentie