Skip to content

Wel of geen randweg: de Kanaalzone wordt aangepakt

Glendi
19 juli 2017 | 18:00

Advertentie

Bewoners, belanghebbenden (stakeholders), gemeente Nederweert én Buro Lubbers gaan samen aan de slag met de uitwerking van de Kanaalzone aan de Budschop zijde. Begin deze maand vonden de eerste gesprekken plaats met stakeholders. Na de zomervakantie staat de Avond van het Kanaalpark op de agenda waar bewoners en geïnteresseerden hun inbreng kunnen laten horen. Door de dorpsraad is ook al een werktitel bedacht voor het gebied: Kanaalpark De Heerlijckheid Budschop.

Kanaalpark De Heerlijckheid Budschop

Nederweert en Budschop beter met elkaar verbinden. Waarbij het kanaal en de provinciale weg N266 (Aan Vijftien) niet langer een belemmering vormen, maar onderdeel zijn van een gebied dat de kernen verbindt. Deze ambitie stelde de raad in november 2016 en is vastgelegd in de Structuurvisie Kanaalzone Nederweert.

Van idee naar ontwerp
Aan Budschop zijde starten bewoners en belanghebbenden op korte termijn met het uitwerken van de plannen. In het voorjaar van 2018 is de uitvoering voorzien. “Ook de Structuurvisie Kanaalzone Nederweert is samen met bewoners en belanghebbenden opgesteld. Door het houden van bijeenkomsten, enquêtes en workshops zijn toen alle ideeën geïnventariseerd en vastgelegd in een ideeënboek. Deze worden nu uitgewerkt en vertaald naar een ontwerp voor een aantrekkelijk park. En hierbij betrekken we opnieuw de bewoners”, aldus projectleider John Metselaars.

Wel of geen randweg: de Kanaalzone wordt aangepakt
De huidige structuurvisie gaat ervan uit dat de huidige N266 een stuk rustiger wordt na de aanleg van een nieuwe randweg. Aan Vijftien is dan een normale woonstraat zonder doorgaand verkeer. Er ontstaan mogelijkheden voor een parkachtige inrichting. De gemeente en provincie werken nu ook een variant uit waarbij de randweg niet aangelegd wordt, zodat ze een betere afweging kunnen maken. Ook voor deze variant wordt samen met bewoners een visie opgesteld, waarin wordt aangegeven hoe de Kanaalzone aantrekkelijker kan worden gemaakt. Voor Nederweert zijde levert dit veel beperkingen op. Voor de Budschop zijde heeft dit minder effect. Ook als de randweg er niet komt, biedt de zone langs het kanaal mogelijkheden.

Uitbreiding passantenhaven later aan de beurt
De structuurvisie geeft aan dat de gemeente de passantenhaven in 2017/2018 gaat uitbreiden. Hiervoor moet het scoutinggebouw verplaatst worden. Het (nood)gebouw is echter in slechte staat en verplaatsing blijkt niet mogelijk. Ook is het de vraag of dit nog wel de beste locatie is voor de waterscouting. De gemeenteraad heeft besloten om dit eerst te onderzoeken en de uitbreiding van de passantenhaven uit te stellen.

Beginnen tussen Brug 15 en de Winnerstraat
In het gebied tussen Brug 15 en de Winnerstraat liggen weinig beperkingen. Dit stuk wordt als eerste opgepakt. Een groot gedeelte maakt onderdeel uit van de nieuwbouwwijk Merenveld. Omdat de verkoop hier goed loopt, wil de gemeente dit deel op korte termijn inrichten.

Samen met dorpsraad Budschop ontwerpbureau kiezen
“Wij vinden het belangrijk om de wensen van onze inwoners en belanghebbenden te vertalen in het ontwerp”, aldus wethouder Van Meel. “Een goede ‘klik’ in de communicatie is hierbij essentieel. We hebben daarom de Dorpsraad Budschop gevraagd om samen met ons een ontwerpbureau te kiezen.” Buro Lubbers had de beste aanbieding. Zij heeft op 29 mei van dit jaar opdracht gekregen om samen met de bewoners een schetsontwerp op te stellen voor de Kanaalzone (tussen de Randwegbrug en de Winnerstraat) en daarna het ontwerp en een uitvoerbaar plan voor de zone tussen Brug 15 en de Winnerstraat.

Hoe nu verder?
Buro Lubbers stelt in overleg met bewoners en belanghebbenden het ontwerp op. Dit gebeurt in drie sessies. In de eerste sessie zijn stakeholders uitgenodigd en zijn de uitgangspunten uit de structuurvisie besproken en aangevuld met wensen en concrete ideeën voor de inrichting van het park. “Als deze reëel en haalbaar zijn, verwerken we ze in het schetsontwerp”, aldus landschapsarchitect Froukje Nauta. “Op de avond van het kanaalpark (18 september, in de kerkvoorziening St. Rochus in Budschop) wordt het schetsontwerp gepresenteerd aan alle belanghebbenden/bewoners en belangstellenden en kan iedereen op het voorstel reageren. De input van de avond wordt verwerkt in een definitief ontwerp voor het gebied ten noorden van Brug 15. Opnieuw wordt dit aan iedereen gepresenteerd op een infomarkt (half november).”

Prachtige uitdaging
Volgens wethouder Van Meel is het kanaalpark een prachtige uitdaging. “We gaan samen met de mensen aan de slag. Na de tweede presentatie wordt het ontwerp uitgewerkt in een bestek. Omdat het gebied eigendom is van Rijkswaterstaat, leggen we dit bestek daarna voor aan Rijkswaterstaat, voor het verkrijgen van de benodigde waterwetvergunning. Begin/medio 2018 zijn de plannen zover uitgewerkt dat we ze gaan uitvoeren.”

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie