Skip to content

Een collectant aan de deur! Mag dat?

25 juli 2017 | 20:01

In de kern Nederweert is dit jaar voor de zesde keer door de Stichting Nederweert Collecteert een gezamenlijke collecte gehouden. Daarmee wordt een aantal landelijke goede doelen in één keer onder de aandacht gebracht. Dit jaar heeft de collecte zelfs een record opbrengst ingezameld, nl. € 22.774,22. Betekent dit dat er in de rest van het jaar geen collectanten langs de deur mogen komen? Nee, collectanten mogen in Nederweert langs de deur gaan. Zij hebben daar geen vergunning of toestemming van de gemeente voor nodig.

Bezorgde inwoners
Soms krijgt de gemeente telefoontjes van bezorgde inwoners omdat een collectant is langsgeweest die ze niet vertrouwen of omdat ze denken dat de gezamenlijke collecte de enige is. Met de komst van social media zie je ook af en toe berichten van plaatsgenoten waar aangebeld is door een onbekende collectant. De toon van deze berichten is vaak zorgelijk, omdat de inwoner niet op de hoogte was van de betreffende collecte.

Toezichthouder
Het Centraal bureau fondsenwerving (CBF) is toezichthouder van de goededoelensector in Nederland en functioneert in zekere zin als ‘waakhond’ om malafide fondswervers te weren. Op de website van het CBF vind je het collecterooster.

Ben alert voor babbeltrucs
“Wat we steeds vaker zien is diefstal door babbeltrucs,” zegt Pascalle Mommers, ambtenaar openbare orde en veiligheid. Dat heeft niets te maken met collecteren, maar qua beeldvorming ligt er een link. Bij een diefstal door een ‘babbeltruc’ bellen onbekenden aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen ze geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water, een pen, of om te bellen terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het jou niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen.

Vraag altijd om een legitimatie als je het niet vertrouwt
“Of het nu een collectant is of iemand uit de buurt die je niet kent. Je hoeft niet zomaar iemand binnen te laten,” aldus Mommers. Maar hoe weet je dat de man of vrouw wel echt collecteert voor het goede doel waarvoor hij zegt te collecteren? Daar zit niet alleen een stuk vertrouwen in. Als inwoner kun je daar ook iets aan doen. Vraag altijd om een legitimatiebewijs en een bewijs dat hij of zij ook daadwerkelijk op pad is namens de organisatie waarvoor de collectant zegt te collecteren. De meeste organisaties die collectanten op pad sturen zorgen dat hun mensen een legitimatiebewijs bij zich hebben. “En kunnen legitimeren moet iedereen zich.”

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Prins-Ivo-Veltrop-I-CV-De-Bengels-Nederweert-5
Tot zaterdag bij Dansrijck!
25 november 2024 | 11:11
Overlijdensbericht-Jan-Smolenaers
Arléne Uitvaart
25 november 2024 | 10:29
Sinterklaasintocht-in-Nederweert-Eind-weer-groot-succes5
Bekijk hier de foto’s
25 november 2024 | 9:26
2024_11_25-autobrand-a2-afrit-Nederweert-1
De auto kan als verloren worden beschouwd
25 november 2024 | 2:42

Advertentie