Skip to content

De pilot leegstand in Nederweert

Glendi
25 juli 2017 | 16:10

Advertentie

Het is een probleem waar veel steden en dorpscentra mee te maken hebben of hebben gehad: leegstand van winkelpanden. Nu de economie aantrekt, worden weer panden verhuurd. Dat neemt niet weg dat de provincie Limburg, gemeenten, het Rijk, MKB Limburg en individuele ondernemers samen werken aan een aanpak om leegstand van winkels te voorkomen. Ook in Nederweert werken diverse partijen samen. Dat doen ze in het kader van de pilot leegstand. Volgens wethouder Coumans wordt vooruitgang geboekt. Wat is er allemaal al gebeurd en welke plannen moeten nog uitgevoerd worden?

De pilot leegstand in Nederweert bestaat uit een aantal sporen en kent een aantal hoofdrolspelers. De belangrijkste spelers zijn de Ondernemersvereniging Nederweert (OVN), de Vereniging van Vastgoed Eigenaren (VVE) en de horecaondernemers. Alle drie hebben ze verschillende belangen én een gemene deler. Hoe meer mensen naar het centrum komen, hoe beter dat voor alle partijen is.

Gezamenlijke agenda
Met deze gemene deler in het achterhoofd en met steun van de provincie zijn de partijen aan de pilot begonnen. Er zijn goede stappen gezet, alleen al door het gesprek aan te gaan. Zodra plannen concreter worden, kunnen persoonlijke en zakelijke belangen de boventoon voeren en neemt het algemene belang af. “Dit vraagt om een zorgvuldige communicatie met alle betrokkenen”, aldus wethouder Coumans. “Dit vraagt ook om één agenda waar iedereen zich in kan vinden.”

Driesporenplan
Wethouder Coumans schoof de laatste maanden een aantal keren aan bij overleggen met partijen. “We zijn op de goede weg”, aldus de wethouder. Grofweg behelst de pilot drie sporen. Het eerste, het meest ingrijpend, is het opknappen van gevels. Het tweede spoor is het aantrekkelijker maken van het centrum door middel van de aankleding en het laatste spoor is het stimuleren van het ondernemerschap en bevorderen van het onderling overleg tussen betrokkenen.

Communicatie
In dat laatste zijn de partijen al geslaagd. “Kijk bijvoorbeeld naar de groei van de Ondernemersvereniging. Een prima ontwikkeling”, aldus projectleider George Groot, die ook verantwoordelijk is voor het centrumplan. Ook voor de andere punten liggen er goede ideeën. Zo is er gesproken over het ‘wegbestemmen’ van leegstaande panden buiten het kernwinkelgebied. Volgens Groot is het van belang dat er volledige overeenstemming is bij alle partijen over de vervolgstappen. “We willen niet dat we een bepaalde richting uitgaan en dat de achterban van een van de belanghebbenden het daarmee oneens is of niet op de hoogte was. Opnieuw een kwestie van goede communicatie.”

Vervolgstappen
Dat is reden dat tijdens het laatste overleg is afgesproken dat het driesporenbeleid eerst nog een keer met de achterban wordt teruggekoppeld voor akkoord. Op zeer korte termijn komen partijen samen om te bepalen met welke concrete projecten de pilot leegstand zijn vervolg krijgt. Verwacht wordt dat de partijen in augustus tot concrete afspraken te komen. “We zullen het in ieder geval samen moeten doen”, aldus de wethouder.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00
Mariabeeld gevel Martinuskerk
Gerestaureerde Mariabeeld wordt ingezegend
27 september 2024 | 8:00
Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04

Advertentie