In juli is het aanvullend onderzoek Luchtkwaliteit intensieve veeteelt gestart in Nederweert. Er wordt tegelijkertijd op twee woonlocaties, een hoog-belaste en een niet direct belaste locatie, gemeten. De Universiteit Utrecht voert de metingen binnen twee meetperioden van elk twee maanden uit. Het gaat om een warme periode (juli-augustus) en een koude periode (februari-maart 2018).
Het aanvullend onderzoek is een vervolg op het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) dat medio vorig jaar is gepresenteerd. Dit onderzoek werd door het RIVM, de Universiteit Utrecht (IRAS), Wageningen UR en NIVEL uitgevoerd in het oostelijk deel van Noord-Brabant en in Noord-Limburg.
Mogelijke relaties
In het VGO-onderzoek is een aantal mogelijke relaties tussen veehouderij en gezondheidseffecten geconstateerd:
- een verhoging van het risico op longontsteking, met name in de nabijheid van een pluimveehouderij
- verhoogd voorkomen van luchtwegklachten en een verminderde longfunctie in relatie tot de dichtheid van veehouderijbedrijven rond de woning, ongeacht het type bedrijf
- een verlaagde longfunctie na dagen en weken met verhoogde ammoniakconcentraties.
Gezondheidseffecten
Wat precies de gezondheidseffecten veroorzaakt, is niet bekend. Om inzicht te krijgen in wat er in de lucht rondom intensieve veeteeltbedrijven gebeurt, wordt er in een bewoond gebied met veel intensieve veehouderijen een luchtkwaliteitsonderzoek uitgevoerd. Het onderzoek richt zich in onze gemeente op de vorming van secundair fijnstof door het bepalen van de concentraties ammoniumzouten, fijnstof, ammoniak en ultrafijnstof. Daarnaast wordt periodiek de endotoxineconcentratie in woongebieden nabij veehouderijen onderzocht om te achterhalen of piekconcentraties voorkomen.
Niet alleen in Nederweert
De gemeenten Venray en Horst aan de Maas zijn op het gebied van agrarische bedrijvigheid vergelijkbaar met Nederweert. Beide gemeenten nemen deel aan de studie voor het onderdeel ‘voorkomen van endotoxinen’. Het onderzoek naar het werkingsmechanisme van de vorming van secundair fijnstof, wordt echter alleen in Nederweert uitgevoerd.
Resultaten
De Provincie Limburg is initiatiefnemer en opdrachtgever. Het onderzoek wordt onder leiding van het IRAS van de Universiteit Utrecht, mede verantwoordelijk voor de eerdere VGO-studie, uitgevoerd in samenwerking met het ISSEP (‘het Waalse RIVM’) en de Provincie Limburg. In de zomer van 2018 worden de resultaten verwacht.
7 Reacties
Er ligt alweer een aanvraag van een bedrijf voor uitbreiding met 585 varkens.
Limburg is de 2de varkensprovincie van Nederland en Nederweert staat in de top 5 van Limbrug als het aantallen gaat.
Het dus zou wellicht verstandig zijn van de gemeente om in afwachting van de onderzoeksresultaten vergunningaanvragen voor uitbreidingen en nieuwbouw in de ijskast te zetten.
Beste Fons,
indien er na het ” zoveelste” onderzoek zal blijken:
Onder de norm: er veranderd nix, meer stallen erbij
boven de norm: er veranderd nix meer stallen erbij.
misschien ben ik pessimitisch, maar denk dat het weer zo gaat, voor er weer een rapport verschijnt is men weer een aantal jaren verder
Het zal wel onder de norm uitkomen.
De boeren doen alles nu zeer nauwkeurig om het goed schoon te hebben.
En de inwoners hebben de pech dat het weer nu niet zo warm is en veel wind ,
anders blijft de geur veel meer hangen
Dus we weten het zo al !!
Als men zo de reacties hier leest dan is men gelijk klaar met het onderzoek en hoeft deze niet meer gedaan te worden. En de optie van ja nu doen de boeren het extra goed goede grap. Zij hebben vele regels waar een standaard burger geen weet van heeft dus het is makkelijk wijzen zonder alle fijten.. Ik ben het er mee eens dat fijnstof funest is. Dat is alom bekend. Maar het is makkelijk voor partijen die niets van de agrarische sector afweten hun mening al klaar te hebben. Ik wil zelf buiten dit onderzoek wel eens weten hoe vervuild de kernen van Nederweert zijn door fijnstof van auto’s. Maar dat zal wel op weerstand uit lopen omdat dan een grote groep op de feiten gedrukt word ipv 1 groep boeren. Voor de duidelijkheid ik woon net op de rand van boer gebied en de kern nederweert. Ik heb zelf nergens last van en vanwege mijn werkfunctie moet ik periodieke tests uitvoeren ook mbo longinhoud en ik heb deze altijd met gemak gehaald. Meeste gooien het nu op fijnstof vooral om van de geur af te komen. wat ik uiteraard begrijp de geur is soms niet te harden maar iedereen moet werken en ook zij hebben recht op een bestaan.
Beste bewoner,
Als de gemeente en de sector eens gewoon de problemen die er zijn oplost.
De gemeente moet ook de hand in eigen boezem steken, gezien de vele stallen die er staan.
De sector mag ook eens wat meer doen als er klachten zijn, en niet telkens zeggen, wij voldoen aan de regels en vergunningen.
Geachte Domdom,
Ik begrijp uw standpunt volkomen. Echter moet er ook gezegd worden dat de gemeente nederweert de laatste jaren veel uitgebreid is mbo woning bouw. Ook deze wijken worden steeds dichter bij de bedrijven gebouwd. Dit is dan de fout van het bestemmingsplan van de gemeente en niet van de boeren. Per boer/ stal is er een stankcirkel. In deze cirkels zou eigenlijk niet gebouwd mogen worden mbo woningbouw vanwege de mogelijke stank overlast. Dit gebeurd echter wel . Hierdoor komen dus de inwoners dichter bij de stallen wat weer resulteert in meer stank klachten. Dit is dus niet de fout van de boer maar van de gemeente. Stallen die nu gebouwd worden voor ruimte voor ruimte zijn veel beter mbo stank bestrijding. De Boer die 4 KM van mij af woont had eerst 3 oude stallen deze stonken erg en ook heel vaak. Deze 3 zijn nu verwijderd en er is 1 stal voor in de plaats gekomen. En is mijn overlast en dat van mijn gezin ook zeer omlaag gegaan.
En ik begrijp u ook mbo sector mag meer doen maar betaald u die rekeningen. Als voorbeeld: Als u uw dak moet veranderen van uw woning d.m.v. gemeente/overheids regels kost dat misschien duizenden euro’s voor een boer is dat tonnen. En zoals we allen weten is de overheid goed met regels maar niet met de bekostiging hiervan. Het is zelfs zo dat boeren die in buitengebieden het gras langs de weg maaien tegen de wet in gaan want dit zou alleen de gemeente mogen uitvoeren omdat het gemeente grond is. Echter word dit door de gemeente amper gedaan. Wat dus betekend dat de veiligheid van de wegen en weggebruikers in het buitengebied door de boeren word geregeld. En hiervoor krijgen zij geen enkele cent. Dit willen ze ook niet. Voor hun is veiligheid belangrijker want men zou maar eens een auto/ fietser / voetganger onder de wielen krijgen. Zeker als het vs een tractor is dan is de andere partij de pineut. Deze dingen worden nooit aangekaart. Waardoor de goede aspecten niet aan bod komen (om er nu 1 op te noemen)
1) stankcirkels zijn er niet meer.
2) gras maaien moeten ze zelf weten, niemand is dit verplicht.
3) de daken is een bedrijfs factor.
4) u woont 3 km van het bedrijf af, u moet u eens voorstellen dat er mensen zijn die 200 meter van een nieuwe stal wonen, ondanks alle protesten voor deze bouw, ook goed gepland door deze gemeente