Skip to content

Babbeltrucs, wees alert!

Redactie
8 augustus 2017 | 9:48

Advertentie

Dieven zijn er in alle soorten en maten. “Een vorm van diefstal die we in Nederland steeds vaker zien, is diefstal door babbeltrucs”, aldus Pascalle Mommers, ambtenaar openbare orde en veiligheid van de gemeente Nederweert. Ze heeft een aantal tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van deze vorm van diefstal.

De een maakt een praatje, de ander steelt
Bij diefstal door een ‘babbeltruc’ bellen onbekenden aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen ze geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld.

Denk niet dat het je niet overkomt
Dieven doen zich soms voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water, een pen, of om te bellen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het je niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen.

Vraag altijd om een legitimatie
Of het nu een collectant is of iemand uit de buurt die je niet kent. Je hoeft nooit zomaar iemand binnen te laten”, aldus Mommers. De algemene regel is: laat onbekenden nooit jouw huis binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze er ook uitzien. Vraag ook altijd om een legitimatiebewijs. Heb je de deur geopend en wil je iets pakken, bijvoorbeeld je telefoon of geld? Laat mensen dan buiten wachten en doe de deur dicht. Neem nooit je portemonnee mee naar de deur.

Dieven komen vaak niet alleen
Voor collectes kan het handig zijn om alvast een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer te leggen (in de meterkast bijvoorbeeld). Komen onbekenden aan de deur met de vraag of ze het alarmnummer mogen bellen? Laat ze dan niet binnen en bel zelf 112. Laat vreemden geen gebruikmaken van je toilet, maar verwijs ze naar een openbaar toilet en wissel geen geld aan de deur. Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De een maakt een praatje met u, terwijl de ander je huis binnensluipt om je spullen te stelen.

Meer tips
Belangrijk is om altijd een legitimatiebewijs te vragen. De meeste bedrijven en instellingen die hun medewerkers op pad sturen, zorgen ervoor dat ze een legitimatiebewijs bij zich hebben. “Iedereen moet zich kunnen legitimeren”, aldus Mommers. Er zijn nog meer tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van babbeltrucs. Deze zijn onder meer te vinden op internet. Kijk eens op www.politie.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00
Kermisoefening 2024 Weert kermis - Johan Horst-5
Veel hulpverleners op de been
27 september 2024 | 9:45
Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00

Advertentie