“Tien cent per attractie én altijd prijs,” klinkt het vrolijk tijdens de nostalgische kermis op 18, 19 en 20 augustus op het terrein van het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind. Net als vroeger is het gezelligheid troef. Topattracties zijn de draaimolen uit 1874 en de luchtschommels uit 1924.
Voor een dubbeltje kun je ballen gooien, eendjes hengelen, drie op een rij spelen of graaien in de grabbelton. Ook de ouderwetse katapult en de Kop van Jut ontbreken niet. Evenals de waarzegster in een pipowagen, de suikerspin en de mini schietbaan die beschikbaar is gesteld door de schutterij St. Lucie van Nederweert-Eind. De snoepwagen wordt drie dagenlang bemand door leden van toneelgroep Koldriek uit Heel. Verder verandert het schooltje in een bruin café en zorgt Arie-Ja uit Meijel voor live muziek. Per attractie ontvangen de kinderen waardepunten, die ze later kunnen inwisselen voor een verrassing.
Bij de nostalgische kermisdagen gaat het om gezelligheid tegen betaalbare prijzen. Omdat het museum open is, gelden de normale entreeprijzen. Wie eenmaal binnen is, betaalt voor iedere attractie slechts tien cent. “Geef je je kinderen twee, drie euro mee dan ze zijn uren aan het spelen. Dit in tegenstelling tot de huidige kermis waar één attractie al snel twee, drie euro kost. En als de kinderen aan het spelen zijn, genieten de ouders en grootouders ook,” zegt Nelly Gubbels van Eynderhoof.
Ook Jacques Reijnders van Eynderhoof heeft goede herinneringen aan de kermis. “In ons dorp bestond de kermis vroeger uit een draaimolen en luchtschommels. In de luchtschommels probeerden de jongens indruk te maken op de meisjes die stonden te kijken. Je wilde steeds hoger met de schommel en probeerde het zeil te raken.”
Maar voordat de nostalgische kermis in Eynderhoof echt kan beginnen, moeten de antieke draaimolen en luchtschommels eerst nog worden opgebouwd. Dat gebeurde op zaterdag 12 augustus door vrijwilligers van Eynderhoof gezamenlijk met vrijwilligers van het Boerenbondsmuseum uit Gemert. Zo’n twaalf vrijwilligers liepen te sjouwen met planken, ijzeren stellages en verlichtingkabels. “Alles moet goed waterpas staan en in de juiste volgorde worden gedaan,” legt Maurice Grassens, coördinator van de opbouw uit. “Vooral de luchtschommels is veel werk, omdat het uit veel onderdelen bestaat.”
Het Boerenbondmuseum in Gemert heeft de antieke draaimolen en luchtschommels kunnen overnemen van een Belgische eigenaar, waardoor de attracties als cultureel erfgoed bewaard blijven. Het Boerenbondsmuseum is te vergelijken met Eynderhoof. Zij richten zich vooral op het dagelijks leven rond 1900. “Als Eynderhoof hadden we al eerder het idee om een nostalgische kermis te organiseren. Toen we hoorden van de aankoop, hebben we contact gezocht met het Boerenbondsmuseum en over de mogelijkheden gepraat,” vertelt Bert Rietjens van Eynderhoof. Het resulteerde in een praktische samenwerking. Vrijwilligers van Eynderhoof hebben twee keer meegeholpen met het opbouwen van de attracties in Gemert én nu werken vrijwilligers van het Boerenbondsmuseum mee met het in elkaar zetten in Nederweert-Eind. En als het aan Peter Willekens (voorzitter van Eynderhoof) en Ton van Vugt (lid van museumraad Boerenbondsmuseum) ligt is dit niet de laatste vorm van samenwerking. “De draaimolen en luchtschommels hebben hun driejaarlijkse veiligheidskeuring gehad, maar moeten steeds onderhouden worden. Dat zouden we gezamenlijk kunnen doen.” Een ander voorbeeld is het houden van levende dieren. “Om nog meer beleving te krijgen, denken we erover om levende dieren te gaan houden in Eynderhoof. In Gemert hebben ze al ervaring met het verzorgen van dieren. Door samen te werken, leer je van elkaar en doet je inspiratie op,” aldus Peter.
Meer informatie over de nostalgische kermisdagen in Eynderhoof is te vinden op www.eynderhoof.nl.
Tekst: Arjanne van Voors
1 Reactie
Jammer dat de molen verbouwt is .is in de 60en70 jaren van mijn schoonouders geweest.kon aan de binnenkant en de stangen en schilderen werk zien dat hij het was heb jaren gezocht.maar toch gevonden.ben blij dat hij nog wel draait.de naam was toen prescher.heb alleen de pop die er op stond niet kunnen vinden.ben daar nog wel benieuwd naar waar die is gebleven.