Skip to content

Plannen windenergie in september in gemeenteraad

30 augustus 2017 | 16:23
Installatie gemeenteraad in gemeentehuis raadzaal

Op 26 september 2017 worden er drie initiatieven (principeverzoeken) voor windenergie aan de gemeenteraad voorgelegd. De gemeenteraad maakt dan een keuze aan welk plan (of plannen) zij medewerking willen verlenen. Initiatiefnemers zijn al langer bezig om de haalbaarheid van een windmolenpark te onderzoeken. De plannen worden steeds concreter.

In totaal zijn er zeven principeverzoeken voor windenergie ingediend. Eén principeverzoek is tussentijds op verzoek van de initiatiefnemer terug getrokken. In totaal zijn er dus zes actuele principeverzoeken voor windenergie in Nederweert. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft deze allemaal bestudeerd.

Advies windpanel
Het college besloot op 22 augustus welke drie plannen zij aan de gemeenteraad gaat voorleggen. Aan de basis van dit besluit ligt onder meer een advies van een onafhankelijk deskundig windpanel. Dit panel heeft vooral gekeken naar omgevingsparticipatie, financiële participatie en de landschappelijke inpassing van de molens. Het principeverzoek Ospeldijk heeft de voorkeur van het college. Twee plannen zijn door het college aangemerkt als terugvalopties. Dit betreffen de plannen De Zoom en Frenkenbaan.

Voorkeursinitiatief
Het college stelt de gemeenteraad voor om met één initiatief (het voorkeursinitiatief) te starten. Windenergie in Nederweert is nieuw. Starten met één project, als pilot, als leerproces wordt nu gezien als beste optie. De terugvalopties komen pas in beeld als het voorkeursinitiatief onverhoeds niet gerealiseerd kan worden. De bewoners in de directe omgeving van plan Ospeldijk evenals alle zes de initiatiefnemers zijn persoonlijk geïnformeerd.

Vergunningentraject
Als de raad het initiatief (principeverzoek) steunt kan de initiatiefnemer het plan verder gaan uitwerken tot een aanvraag van een omgevingsvergunning. Op deze aanvraag kunnen zienswijze worden ingediend en is inspraak mogelijk. Bij goed gevolg kan de verdere procedure worden voortgezet.

Communicatie
Volgens wethouder Coumans is communicatie van cruciaal belang. “We hebben de verschillende stappen via meerdere kanalen gecommuniceerd. Mensen weten dat binnen de gemeentes initiatieven zijn om windenergie te realiseren. De verantwoordelijkheid voor de communicatie ligt ook bij de initiatiefnemers. Dit gaat natuurlijk in goede samenspraak. Je ziet ook in andere gemeenten dat de tegenstand toeneemt zodra plannen concreter worden. Het is daarom van belang het gesprek aan te blijven gaan.

Samen optrekken
De vier gemeenten Leudal, Peel en Maas, Weert, Nederweert en Provincie Limburg hebben de intentie uitgesproken om invulling te geven aan het duurzame energievraagstuk. Een vraagstuk dat geldt voor elke provincie in Nederland, voortkomend uit het Nationaal Energieakkoord. Betreffende gemeenten en de Provincie trekken samen op om windenergie te stimuleren en faciliteren. Hiervoor hebben de partijen uitgangspunten op papier gezet met onder andere de wens dat opbrengsten uit windmolens zoveel mogelijk terugvloeien in de lokale gemeenschappen.

Het doel is mogelijk maken dat in 2020 de eerste windmolens, bij voorkeur in coöperatief verband, kunnen worden gerealiseerd. De partijen werken dan ook intensief samen om genoemd doel te realiseren. In iedere gemeente wordt tenminste één windenergie-locatie ontwikkeld van vier-vijf windturbines.

 

Advertentie

3 Reacties

  1. Weet iemand wat het plan Ospeldijk inhoudt?

    • Hier ben ik ook wel benieuwd naar.

      En net als Betty hieronder al schrijft, waarom geen zonne energie.
      Geen overlast voor niemand niet.

      Ik heb hier een groot dak, voor ons te duur om het vol te leggen, maar als je dat nu eens voor een fatsoenlijke subsidie of prijs van terug leveren op het net wel eens rendabel maakt, kan dat voor veel gezinnen hun energie al zijn.
      Doe dat op meerdere stallen en het probleem is al voor een groot deel opgelost.

      Nee dat gaat ze doen met die verschrikkelijk lelijke dingen die ook nog eens overlast geven voor omwonenden.

  2. Waarom windenergie ?, met die lelijke (bij productie, veel energie kostende), landschapsbederfende, geluidsveroorzakende windturbines. Terwijl er vele andere mogelijkheden zijn voor groene energie, met name de zon. Zonnepanelenparken, in het buitenland zie je ze heel veel.
    Ze kosten een fractie van wat een windturbine kost, omdat ze op de grond liggen zie je ze bijna niet , ze maken geen lawaai., veroorzaken geen slagschaduw en ga zo maar door.
    Burgers kunnen profiteren en voordelig mee doen, door gelijktijdig met de aanleg van die parken door de gemeente, zonnepanelen aan te schaffen op eigen dak. In de toekomst gaat de zon meer schijnen in Nederland, dus Gemeente denk eens na………!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Ongeval-Randweg-Zuid-Lindenstraat-Nederweert-6
Ongeval bij verkeerslichten met Lindenstraat
22 december 2024 | 23:01
Foto | Marie-José van Lierop-Ploem
Iedereen is van harte welkom
22 december 2024 | 21:00
livestream-kerk-ospel-ton-sieben
Parochie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
22 december 2024 | 20:00
Praktijk Jij bent Oké Lisette Poell
Iets waar velen reikhalzend naar uitkijken
22 december 2024 | 19:00

Advertentie