Skip to content

De verstrikkingen van de mind

Redactie
1 september 2017 | 15:00

Advertentie

Langzaam nadert de tijd van vertrek en ik bemerk bij mezelf dat allerlei zaken die zo spelen bij het thuisfront langzaam weer vat op mij krijgen. Het valt me op dat ik daarbij in een web gevangen raak. Oude reactiepatronen komen aan de oppervlakte en nemen het bijna automatisch over. Hoe kan ik deze loslaten en vanuit een nieuwe, meer passende, frisse beweging de zaken benaderen.

Het enige wat me nu te binnen schiet is: “Ik zie en voel wat ik doe en ik mag het anders doen”. Niet gelijk tot actie overgaan maar even de zaak parkeren, rustig worden. Ik voel in mijn lijf ook meteen een paniekreactie. Mijn lichaam reageert op deze situatie. Het voelt meteen strakker, alsof ik in het gareel moet gaan staan. “Hup hup dit is hoe jij het wil”, zegt mijn mind. “Kom op, reageer vanuit die paniek, Jij weet wat het beste is. En als ze thuis niet luisteren dan zeg je het nog een keer, en nog een keer”.
Het feit is dat dit niet werkt op deze wijze. De ander hoort je waarschijnlijk helemaal niet omdat diegene met zijn of haar hoofd bij andere zaken zit en in andere aangelegenheden is verwikkeld; wellicht een ander web.

Blinde vlek
Wat heb ik nu nodig, hoe kan ik deze verstrikkingen beter leren zien? Het lijkt erop dat ze er eigenlijk dagelijks zijn en ze mij inderdaad gevangen houden in een web dat bij iedere beweging die ik maak mij verder in de verstrikking brengt. Als een vlieg in een spinnenweb….. die beweegt, de spin bemerkt het en gaat op weg naar haar prooi. Maar wie is dan de spin in mijn verstrikking? Waarschijnlijk ben ik dat ook zelf……
Het kan zijn dat ik deze verstrikking alleen niet helder krijg omdat er een blinde vlek is. Ik zie niet of en hoe ik het web kan ontwijken. Als het antwoord niet zelf te vinden is, dan kun je iemand vragen om samen naar de verstrikking te kijken. Ook ik maak daar graag gebruik van, het helpt me uit het web te geraken en een volgende keer er zelfs niet meer in te verstrikken. Als er helderheid is dan is het web er zelfs niet meer.

Herken je zo’n situatie waar je n verstrikt bent geraakt en je niet helder krijgt waarom zaken je steeds opnieuw overkomen?

Het is verrassend hoe dit kan veranderen

Kernwijze is een samenwerking van twee Rebalancers, Nell Ketelaars (www.rebalancingnederweert.nl) en Annemiek Heijnen (www.praktijkleefruimte.nl). Daarnaast hebben we beiden veel ervaring in het werkveld. Als Rebalancers bundelen we onze krachten en inzichten om vernieuwend de sfeer binnen het bedrijf of de organisatie om te vormen, zodat het werkklimaat verbetert. Ben je nieuwsgierig hoe je werkplezier en vitaliteit op de werkvloer kunt verhogen? Wil je meer inzicht in hoe te handelen en te veranderen? KernWijZe biedt verrassend snelle analyses, draagt concrete oplossingen aan, waardoor veranderingen meteen zichtbaar worden. In dit traject krijgt het persoonlijke aspect van de werkgever als ook van de werknemer alle aandacht.

Meer informatie vind je op www.kernwijze.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie