Skip to content

Dutch Green Carbon voert komende periode veiligheidstesten uit

Redactie
1 september 2017 | 10:00

Advertentie

Dutch Green Carbon, gehuisvest op het terrein van Rumal, is een samenwerkingsverband tussen Rumal en Black Bear. Gezamenlijk hebben ze een fabriek gebouwd die waardevolle grondstoffen herwint uit oude banden. De meeste waardevolle grondstof is carbon black, een zwart poeder dat in banden zit, maar ook in verf, inkt en plastic. Bijna alle producten om je heen die zwart zijn, bevatten carbon black.

Woensdagavond kreeg de brandweer van Nederweert een melding dat er brand zou zijn op het terrein van Dutch Green Carbon op Bedrijventerrein Aan Veertien in Nederweert. Voorbijgangers zagen grote vlammen en dikke zwarte rook uit een schoorsteen komen. Omdat ze het niet vertrouwden, werd de brandweer gealarmeerd.

Veiligheidstesten
De fabriek is op dit moment aan het opstarten en doet veiligheidstesten als onderdeel hiervan. “Dit betekent dat er de komende weken af en toe vlammen en flinke rook uit een van de schoorstenen kan komen. Dit doen we om te testen of het veiligheidsproces, zoals we dit voor ogen hebben, ook werkt,” zegt Rob Zootjes, operations manager bij Rumal en verantwoordelijk voor de operatie bij Dutch Green Carbon.

Productieproces
Tijdens het productieproces wordt eerst het staal uit de banden gehaald en vervolgens worden de bandensnippers verhit zonder zuurstof. Hierdoor verdampt het rubber en blijft de carbon black achter. De carbon black brokjes worden vervolgens gemalen en omgezet in pellets voordat ze naar de klanten kunnen worden gestuurd,” aldus Martijn Lopes Cardozo van Black Bear (hierboven te zien op de foto).

Burgemeester Evers
Burgemeester Evers liet woensdagavond desgevraagd weten, ontstemd te zijn over de situatie en de gang van zaken. Hij wil meer duidelijkheid over de overlast. Gistermiddag is hij op het bedrijf geweest en heeft zich op de hoogte laten stellen een aangegeven dat ze veel breder moeten communiceren met de omgeving. Dutch Green Carbon heeft laten weten dit ook te doen. “Als er vlammen en rook uit een schoorsteen komen dan kan en mag dat niet vanzelfsprekend bij het proces horen. Ik begrijp dat hier maatschappelijke onrust door ontstaat en ga op korte termijn in gesprek met het bedrijf en de provincie (vergunningverlener) om opheldering te krijgen over de gang van zaken“, aldus de burgemeester. “Als er getest moet worden voor het proces dan zal het bedrijf dit duidelijk aan moeten geven aan de omwonenden, de omgeving, de verantwoordelijken binnen de provincie en de gemeente Nederweert.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie