Skip to content

Gemeenteraad kiest voor windmolens in Ospeldijk

27 september 2017 | 9:54

De gemeenteraad van Nederweert heeft dinsdagavond besloten om Ospeldijk aan te wijzen als voorkeursgebied voor de ontwikkeling van windmolens.

Drie scenario’s
Er lagen gisteravond tijdens de raadsvergadering drie scenario’s voor: de locaties Ospeldijk, De Zoom en Frenkenbaan. Om als gemeente te voldoen aan de opgave om voor 2020 tenminste één windmolenpark van 4-5 windmolens te ontwikkelen stelde het college voor om Ospeldijk als voorkeurslocatie te kiezen. Er werden in totaal zeven principeverzoeken ingediend door initiatiefnemers waarvan er één werd teruggetrokken. De zes overgebleven verzoeken zijn beoordeeld en uiteindelijk zijn drie initiatieven voorgelegd aan de gemeenteraad. Vanuit oogpunt van landschap en ruimtelijke ordening is het plan Ospeldijk volgens het college de beste locatie en is het degelijk uitgewerkt.

Ospeldijk
Aan het project in Ospeldijk, waar vier windmolens gerealiseerd zouden kunnen worden, wordt dus medewerking verleend. Aandachtspunt is wel dat duidelijk wordt wat er van de opbrengsten terugvloeit in de ‘gemeenschap’. De overige locaties blijven als terugvaloptie in stand maar in eerste instantie wordt ingezet op Ospeldijk.

Communicatie
Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat bij de locatie De Zoom, aan de rand van de gemeente Nederweert en tegen Heythuysen aan, de communicatie met omwonenden niet goed is verlopen. Verschillende insprekers uitten hun ongenoegen hierover tijdens de vergadering. Wethouder Coumans gaf aan dit in het vervolgtraject mee te nemen. Ook wordt er, naar aanleiding van een vraag van Mark Hoeben van het CDA, nog een keer precies onderzocht wat er nu van de revenuen van de windmolens terug naar de gemeenschap vloeit.

Het project Ospeldijk wordt verder uitgewerkt en de vergunningsaanvraag moet voor einde 2018 gereed zijn.

Bekijk hier het projectplan Ospeldijk.

[pdf issuu_pdf_id=”170927073355-2f57332460b04b52937f23690c4eb1b2″ width=”750″ height=”600″ ]

Advertentie

5 Reacties

  1. Waarom die lelijke dingen?
    Zorg voor meer zonnepanelen.
    Ik heb hier zomaar een groot dak op de zuidkant.
    Maar asbest eraf zonnepanelen erop subsidie is alleen voor boeren, dus blijft het bij asbest eraf en meer niet. Eigenlijk erg zonde.
    En zo weet ik heel wat meer daken van particulieren. Maak daar eens gebruik van als gemeente.
    Nee aan we van die lelijke lawaai dingen neer zetten.

    • Hoi Maaike,

      Ben het met je eens dat de gemeente er beter aan zou doen om het paatsen van zonnepanelen te stimulere. De subsidie voor asbest eraf en zonnepanelen erop (waarbij je de zonnepanelen versneld mocht afschrijven) bestaat helaas niet meer. Deze fiscale subsidie werd uitgegeven door het RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland) en was voor alle ondernemers in Nedeland, dus niet alleen de boeren.

      Ik vraag me overigens af of het zo reëel is veronderstellen dat de molens zo rendabel zijn dat er revenuen kunnen terugvloeien naar de gemeenschap. Dezelfde realiteitszin geldt voor de vergunningenprocedure. Eind 2018 gereed terwijl grondeigenaren en omwonenden nog niet allemaal overtuigd zijn van dit project??.
      Ik denk dat de gevolgen van het monotoon geluid en de slagschaduw van de wieken behoorlijk onderschat worden.

  2. Dus bij een belangrijk nationaal vogel en natuurgebied gaan we oerlelijke gehaktmolens plaatsen. Groot voordeel, kan je nog eens wat neergesabeld vleugelbeesten van nabij op de grond bekijken. Horizon vervuiling, ah het is toch zo mooi groene stroom….
    Besteed geld en moeite aan milieuzaken die voor Nederweert veel belangrijker zijn. Fijnstof, we leven in een van de meest vervuilde regio’s van Europa. In goed overleg met boeren kunnen we met het hele dat windmolens kosten veel meer voor bevolking en milieu bereiken met het reduceren van fijnstof.

  3. Het is pure symboolpolitiek. Het effect op CO2-uitstoot en klimaat is 0,0.
    Het probleem is echter dat gemeenten verplicht zijn aan het door de regering opgelegde klimaatakkoord mee te werken. Doen ze dat niet dan is de kans groot dat de provincie de lokatie gaat bepalen.
    Inzetten op zonnepanelen of andere minder horizonvervuilende technieken zou inderdaad beter zijn.

  4. Waarom gaat de raad eigenlijk in zee met dit initiatief?
    Het geeft overlast voor omwonenden, het effect op CO2 uitstoot en klimaat is zoals Fons aangeeft 0, het levert een gevaar op voor de vogels, er is sprake van horizon vervuiling en zonder tonnen subsidie is het niet rendabel te rekenen.
    Dit alles terwijl er in hetzelfde gebied al veel eerder een initiatief bij de gemeente is aangedragen waarbij het mes aan meerder kanten snijdt (meerder milieuproblemen worden opgelast), er nagenoeg geen overlast is voor omwonenden en jaarlijks 5 Megawatt aan duurzame energie wordt opgewekt.
    Het zal toch niet zo zijn dat er sprake is van belangenverstrengeling of vriendjespolitiek!?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Ongeval-Randweg-Zuid-Lindenstraat-Nederweert-6
Ongeval bij verkeerslichten met Lindenstraat
22 december 2024 | 23:01
Foto | Marie-José van Lierop-Ploem
Iedereen is van harte welkom
22 december 2024 | 21:00
livestream-kerk-ospel-ton-sieben
Parochie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
22 december 2024 | 20:00
Praktijk Jij bent Oké Lisette Poell
Iets waar velen reikhalzend naar uitkijken
22 december 2024 | 19:00

Advertentie