Skip to content

Landelijk examen vrijwillig molenaar in molen De Windlust

6 oktober 2017 | 20:00

Op woensdag 4 oktober werd er in molen De Windlust aan Roeven een landelijk examen van de opleiding tot vrijwillig molenaar afgenomen. Een unieke bijeenkomst in de gemeente Nederweert. Met dit examen is Nederland weer drie molenaars rijker.

Opleiding
Om bezoekers naar de molens te trekken, moet een molen draaien. En daar is een molenaar voor nodig. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars (GVM) verzorgt sinds 1972 de opleiding tot vrijwillig molenaar. Het GVM is een landelijke vereniging met provinciale afdelingen. De opleiding duurt gemiddeld anderhalf tot twee jaar.

Voorwaarden
Iedereen die enthousiast is om vrijwillig molenaar te worden en minimaal 16 jaar is, kan de opleiding volgen. Lidmaatschap van het GVM is verplicht. Wie mentaal of fysiek echter niet in staat is om de molen onder alle omstandigheden zelfstandig te bedienen, kan geen examen doen en kan geen gediplomeerd molenaar worden.

Minimaal 150 uur
De opleiding is erop gericht dat de cursist in minimaal 150 uur, verdeeld over vier verschillende seizoenen, alles leert wat nodig is om elke windmolen in Nederland verantwoord en veilig te kunnen bedienen en ‘voor de Prins’ te laten draaien.

Praktijk en theorie
De cursist krijgt praktijk met ondersteunende theorie van alle molentypen uit de molenhoofdgroepen. Een deel van de opleiding moet worden besteed aan andere molens, andere hoofdtypes, of molens met een heel andere functie dan de instructiemolen. Onderdeel van de opleiding is ook een stage op verschillende gastmolens bij de cursist in de buurt.

Examen
De opleiding en het examen zijn gescheiden. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars verzorgt de opleiding en De Hollandsche Molen is verantwoordelijk voor de examinering.

Interesse
Heb je ook interesse in deze actieve hobby? Meld je aan, de molen op Roeven is elke woensdagmiddag open. Ze leiden je intern op tot molenaar. Ze doen dit om de molen draaiende te houden zodat dit oer-Hollands monument en vakmanschap blijft bestaan. Veel informatie vind je ook op de site van de Limbugsemolens.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Hunted-2024-22
Maar liefst 150 deelnemers
18 oktober 2024 | 20:30
Merefestival-2025
Zet 27 en 28 juni 2025 in je agenda!
18 oktober 2024 | 20:00
Beau-Engbersen-Sport-bij-nederweert24
Sport bij Nederweert24
18 oktober 2024 | 19:30
2024_10_18-15.000-voor-lokale-verenigingen-Heerschap-33
Spek de kas actie
18 oktober 2024 | 19:00

Advertentie