Skip to content

Aerthijs, waar komt de naam vandaan en waar is de familie gebleven?

Redactie
8 oktober 2017 | 10:00

Advertentie

Iedereen kent het pleintje op Ospel. Vele weten dat dit het Aerthijsplein is. Een zeer beperkt aantal mensen weet dat de familie iets van doen heeft gehad met de oprichting van de parochies Ospel in 1864. Verder weet vrijwel niemand waar de familie Aerthijs gebleven is, wat ze gedaan hebben voor de parochie en waarmee ze hun vermogen verdiend hebben.

Altijd al eens willen weten wat er schuil gaat achter het naambordje op het Aerthijsplein, kom dan naar de speciale avond op dinsdag 10 oktober om 20.00 uur in Gemeenschapshuis Haaze-Hoof aan het Aerthijsplein in Ospel. Deze avond zal inzicht te geven in 3 vragen;

  • De familienaam Aerthijs. Waar komt de naam vandaan en waar is de familie gebleven? Nergens in de omgeving komt deze naam nog voor.
  • Wat hebben ze betekent voor de oprichting van de parochie. Volgens het onderschrift op het naamplaatsje bij het plein hebben ze een belangrijk aandeel gehad in de stichting van de parochie. Maar waaruit bestond dit aandeel? Wat is hiervan nog terug te vinden?
  • De familie was voor die tijd zeer vermogend. In 1881 werd hun vermogen geschat op fl 200.000. Een gemiddelde boerderij was toen tussen de fl 2500 en fl 3500 waard. Waar hebben ze hun vermogen mee verdiend. Alom wordt verteld met de schapenhandel. Is dit ook zo of werd het vermogen op een andere manier verkregen?

Naast een antwoord op deze vragen heeft het onderzoek ook nog een aantal wetenswaardigheden uit de regio opgeleverd. Heemkundige interessante zaken. Zo had de familie geld geleend aan notaris Le Brun in Nederweert die in 1894 failliet ging ( De Stg. Geschiedschrijving Nederweert publiceerde hierover in het weekblad van 24 aug jl.)

Activiteiten gepland in 2017en 2018

  • Dinsdag 21 november. Inleiding over “Bolle Jan” oftewel Jan Hendrix door Hein Jansen en Con van Nieuwenhoven.
  • Dinsdag 19 december. Culturele avond mmv Jos Meersmans
  • Dinsdag 23 januari 2018. Historie “Pand Diverso” door Hein Jansen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

koorts24
Jack JF Naus, Alphega apotheek Nederweert
17 september 2024 | 15:00
Crematorium Weerterland Weert1
Open en transparant over het afscheid
17 september 2024 | 14:33
Mobiele milieustraat
Bekijk hier waar en wanneer je terecht kunt
17 september 2024 | 14:00
2024_09_17 Smeden en motorendag Eynderhoof
Dagje uit
17 september 2024 | 13:30

Advertentie