Skip to content

170.000 burgerhulpverleners in Nederland

23 oktober 2017 | 21:14

Vandaag zijn Antoine Hekers en Pauline van Mierlo, ambassadeurs van HartslagNu geïnterviewd door RTLnieuws om hun verhaal te delen én het belang van HartslagNu duidelijk te maken. Het interview werd uitgezonden tijdens het RTLNieuws van 19:30 uur (item begint bij 17 minuten).

Vandaag is de 170.000e burgerhulpverlener aangemeld bij een oproepsysteem reanimatie. De Hartstichting is enorm blij met het bereiken van deze mijlpaal. Nederland is het eerste land ter wereld met zo’n groot landelijk netwerk van burgerhulpverleners.

Overlevingskans bij hartstilstand enorm toegenomen
Elke week krijgen ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Op tijd reanimeren vergroot de overlevingskans enorm. Door de jaren heen zijn deze kansen enorm verbeterd. In de jaren 90 was de overleving nog 9 procent, inmiddels is dit bijna 25%. Dit is mede te danken aan de groei van het aantal burgerhulpverleners en de inzet van AED’s.

Aanmelden
Wil je ook deelnemen in de gemeente Nederweert? Meld je dan aan via www.hartslagvoornederweert.nl

Mijlpaal bereikt
De eerste 6 minuten zijn cruciaal bij een hartstilstand. De optimale 6-Minutenzone bestaat uit voldoende burgerhulpverleners én AED’s. Burgerhulpverleners ontvangen een oproep bij een hartstilstand in de buurt via een oproepsysteem.
In 2014 waren er nog maar 68.000 burgerhulpverleners geregistreerd bij de landelijke oproepsystemen HartveiligWonen en HartslagNu. Nu zijn dit er 170.000. Dit mooie aantal komt mede door de inspanningen van ruim 450 partners, waaronder Opel en Feyenoord, HartveiligWonen, HartslagNu en Het Rode Kruis.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Het is een ongelooflijke mijlpaal. Nergens ter wereld bestaat er een dergelijk landelijk netwerk met zoveel vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand. Dankzij deze vrijwilligers kunnen we vele levens per jaar redden. Nu moeten we er nog voor zorgen dat er overal voldoende AED’s beschikbaar en toegankelijk zijn. Daarnaast moet er gewerkt worden aan een optimale spreiding van burgerhulpverleners, zodat de dekking in alle gemeentes voldoende is. Dan werkt de 6-Minutenzone optimaal.”

Meer geregistreerde AED’s nodig
Er zijn nu 12.000 AED’s geregistreerd. Voor een optimaal werkende 6-Minutenzone moeten er minimaal 30.000 AED’s geregistreerd staan bij de oproepsystemen. Zo kunnen er jaarlijks 2.500 levens worden gered, dat zijn 6 levens per dag.

Er zijn op dit moment naar schatting 100.000 AED’s in Nederland. We weten lang niet altijd waar ze hangen, omdat ze niet geregistreerd zijn bij een oproepsysteem. Bovendien hangen ze op plekken die niet dag en nacht bereikbaar zijn. Dit bemoeilijkt de hulpverlening bij een hartstilstand. Voor effectief gebruik is het noodzakelijk dat ze 24/7 toegankelijk zijn en geregistreerd zijn bij HartslagNu of HartveiligWonen.

Foto: www.hartstichting.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-auto-schuift-talud-af-bij-ongeval-op-Rijksweg-Noord-in-Nederweert-1
Beide auto’s liepen forse schade op
23 december 2024 | 1:24
2024_12_22-Ongeval-Randweg-Zuid-Lindenstraat-Nederweert-6
Ongeval bij verkeerslichten met Lindenstraat
22 december 2024 | 23:01
Foto | Marie-José van Lierop-Ploem
Iedereen is van harte welkom
22 december 2024 | 21:00
livestream-kerk-ospel-ton-sieben
Parochie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
22 december 2024 | 20:00

Advertentie