Skip to content

Voetklachten

Redactie
24 oktober 2017 | 15:00

Advertentie

Klachten aan voeten of enkels ontstaan niet zomaar vanzelf. Er is altijd een aanleiding en een oorzaak voor. Dit kan een aandoening of ziektebeeld zijn die bij geboorte al aanwezig was of in de loop van het leven ontstaat, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval. Een mens legt gedurende zijn leven gemiddeld 185.000 kilometer lopend af. Dat is viermaal de wereld rond! Het is dan ook niet vreemd dat onze voeten met het ouder worden een beetje beginnen te piepen en te kraken. Gelukkig zijn voetklachten vaak prima te verhelpen en te voorkomen.

Hieronder staan enkele veel voorkomende klachten en mogelijke oplossingen weergegeven.

Likdoorn
Een likdoorn (vroeger ook wel eksteroog genoemd) is een verharde naar binnen gegroeide eeltkern met de punt in de huid gericht. De likdoorn kan op zenuwuiteinden drukken en daardoor veel pijn veroorzaken. Meestal ontstaat een likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving of druk. Bij likdoorns kunnen passende schoenen een verbetering bewerkstelligen. Gewone likdoornpleisters verminderen de druk. Een likdoornpleister, een zalf of een oplossing met salicylzuur verweekt de likdoorn. Je Alphega apotheek kan je hierover adviseren.

Overmatige eeltvorming
Eelt is een verdikking van de bovenlaag van de huid. Extra eeltvorming ontstaat door overmatige druk, wrijving of door een vertraagde afstoting van de hoornlaag. Overmatig eelt ontstaat vaak onder de bal van de voet of aan de rand van de hiel. Het kan pijnlijk zijn of branderig aanvoelen. Overmatig eelt kun je zelf verwijderen met een eeltrasp. Als je eerst een voetbad neemt, wordt de huid week. Gebruik bij het voetbad geen soda, want daar wordt de huid hard en stug van.

Ingegroeide teennagel
Bij een ingegroeide nagel dringt de nagelpunt, vaak van de grote teen, in de huid. Dit kan veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Ingegroeide teennagels worden meestal veroorzaakt door verkeerd schoeisel of door verkeerd knippen van de nagels (te kort en/of ronde hoekjes). Bij een ingegroeide nagel is een lauw voetbad met soda wel aan te bevelen. Dit weekt de nagel los, waarna je deze kunt afknippen. Doe dit niet te kort en knip de nagel recht af. Dat voorkomt opnieuw ingroeien.

Blaren
Een blaar is een holte in of onder de opperhuid die gevuld is met vocht. Een bekende oorzaak is druk of wrijving van te nauwe schoenen. Vochtblaren die op een vervelende plek zitten, kun je het beste voorzichtig doorprikken. Dep eerst de blaar schoon met in alcohol gedrenkte watten, houd een naald in de alcohol en prik aan beide zijkanten van de blaar een gaatje. Druk met een schoon watje zachtjes het vocht uit de blaar. Dek de plek af met een steriel gaasje.

Diabetespatiënten
Omdat de doorbloeding bij mensen met diabetes (suikerziekte) meestal slechter is, is de kans op voetproblemen groter. Wanneer je diabetes hebt, moet je extra oplettend zijn om klachten te voorkomen. Wanneer je klachten hebt, bespreek ze dan met je arts of diabetesverpleegkundige.

In de volgende gevallen is het raadzaam contact op te nemen met je arts of een pedicure:

  • Als een likdoorn erg diep zit, kun je deze het beste laten verwijderen door een arts of pedicure.
  • Als een ingegroeide nagel na enkele weken niet overgaat of als je voeten voortdurend moe en pijnlijk zijn, is het verstandig een arts of pedicure te raadplegen.
  • Als je diabetes (suikerziekte) hebt, moet je bij voetklachten altijd een arts raadplegen.

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Loop eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan je graag te woord!

Tot de volgende keer,

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Bezoek ons nu ook op facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie