Skip to content

Teun brengt plekken waar mogelijk munitie ligt in kaart

9 november 2017 | 10:00
Foto: Jac de Haan, Weert

Het is een bekende uitspraak van de stoere kapitein Haddock uit de strip Kuifje: “Duizend bommen en granaten”. In Nederweert is tijdens de Tweede Wereldoorlog op een aantal plaatsen stevig gevochten. We weten dat er nog plekken zijn waar zich munitie in de bodem bevindt, maar op welke locaties precies? Die vraag vormde de start van een onderzoek door Teun Leeuwerik. Onlangs presenteerde hij de resultaten van zijn studie.

Teun is 21 jaar en woont in Meijel. Het onderzoek in Nederweert maakte deel uit van zijn studie Vastgoed en Gebiedsontwikkeling aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Risico op munitie
Zijn opdracht was het in kaart brengen van plaatsen waar een risico is op munitie. De resultaten van zijn onderzoek kunnen in de toekomst gebruikt worden om te oordelen wanneer er munitieonderzoek gedaan moet worden en wanneer niet.

Archief, gesprekken
Om zich een beeld te kunnen vormen, dook Teun de archieven in en bestudeerde hij bestaand kaartmateriaal. Daarnaast sprak hij kenners van de geschiedenis en specifiek kenners van de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk leverden alle gegevens een beeld op van mogelijke locaties waar zich munitie bevindt. Deze informatie is verwerkt in een kaart die als instrument gebruikt kan worden bij nieuwe ontwikkelingen.

Presentatie stageopdracht
Stagebegeleiders Chrit Damoiseaux en Mariëlle Houtappels zijn blij met de gegevens. “Teun heeft goed werk geleverd. Zijn conclusies en aanbevelingen gaan we intern gebruiken.” Teun kwam ook met een aantal praktische aanbevelingen. Zoals: wijs een ploflocatie aan bij de ontwikkelingen van nieuwe gebieden. “Dat is een tip waar we vooraf geen rekening mee hadden gehouden”, aldus Damoiseaux.
Teun bedankte tijdens zijn presentatie onder meer Harrie Strijbosch, Con van Nieuwenhoven, Alfons Bruekers, Hein Jansen, Niek Hendrix en Johan Bloemers. Het waren voor hem belangrijke informanten. Met hun hulp kon hij een beeld krijgen waar gevechtshandelingen hebben plaatsgevonden en waar vliegtuigen zijn neergestort.

Eén van de weinige gemeenten
Of Teun zijn onderzoekssystematiek in de toekomst bij andere gemeenten in kan zetten, is nog niet bekend. Wel is zeker dat nog maar weinig gemeenten over deze gegevens beschikken. Op dat gebied heeft hij Nederweert van nieuwe informatie voorzien.

Advertentie

1 Reactie

  1. Graag willen wij in contact komen met Teun. Als AVG Explosieven Opsporing Nederland zien wij hier mogelijkheden.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Overlijdensbericht-Jos-van-Andel1
Schutterij St. Antonius Stramproy
28 december 2024 | 10:28
Zeven-katten-in-benches-aangetroffen-bij-ingang-Intratuin
Deze nieuwtjes werden het vaakst gelezen
28 december 2024 | 8:00
Foto | Johan Horst
Winters Weert
27 december 2024 | 20:03
Overlijdensbericht-Jos-van-Andel1
Arléne Uitvaart
27 december 2024 | 19:00

Advertentie