Skip to content

Op ’t Root en de boeren: ze kunnen niet zonder elkaar

14 november 2017 | 16:00

Het is heel simpel: zonder hulp van de moderne techniek heeft de boer van nu geen toekomst en kunnen wij als consument onze dagelijkse portie groente, vlees en melk op onze buik schrijven. Ploegen, planten, bemesten, beregenen, spuiten, maaien, oogsten: een akkerbouwer heeft elk seizoen weer andere machines nodig om de maximale opbrengst uit zijn land te halen. Voor veehouders geldt hetzelfde. De volledige bedrijfsvoering en inrichting van de stal hangen van techniek aan elkaar. Terwijl de koeien door robots worden gevoerd en gemolken, schuift een ander apparaat de mest uit de stal.

Als een machine hapert of kapot gaat, moet-ie direct worden gerepareerd of vervangen. De klokt tikt immers door. De gewassen moeten van het veld en ook de koeien kunnen hun melkafgifte natuurlijk niet ophouden.

Daarom zweren de boeren van Nederweert bij Op ’t Root Landbouwmechanisatie & Melktechniek. Een vast en vertrouwd adres met ultrakorte lijnen, dicht in de buurt. Het bedrijf van Marc en Ruud Op ’t Root met vestigingen in Ospel en Montfort verkoopt, repareert en onderhoudt landbouwmachines in alle soorten en maten. Van tractoren tot maaidorsers, van voermachines tot melkrobots en van bemestings- en beregeningsmachines tot de meest geavanceerde inpaksorteermachines voor aspergetelers.

Zeg maar alle ondersteunende techniek die een akkerbouwer en veehouder in deze 21e eeuw nodig heeft om zijn bedrijf te laten draaien. In het voorjaar, als het gras is gehakseld, komen de loonwerkers met hun tractor massaal naar de Ketelaarsweg in Ospel om hun landbouwmachine te laten ombouwen voor het oogstseizoen. Tijdens warme, droge zomers zijn de beregeningsmachines nauwelijks aan te slepen. En zo heeft elk seizoen zijn pieken.

‘Nee bestaat niet’

De kracht van Op ’t Root vormen de 30 medewerkers. Monteurs die zeven dagen per week dag en nacht paraat staan in de werkplaats of op locatie. “Wij verkopen geen nee. Een melkrobot kan namelijk ook ’s nachts kapot gaan. In ons magazijn hebben we maar liefst 60.000 verschillende onderdelen op voorraad. Als een machine kapot gaat, kunnen we ‘m direct maken. Het klinkt als een cliché, maar met onze service maken we écht het verschil”, vertelt Marc.

Zijn opa Tiny richtte in 1958 een eenmanszaak op met financiële steun van boeren uit de buurt. Hij was boerensmid, in een tijd dat het paard nog het enige hulpmiddel was en de oogst met de hand gebeurde. Zijn vijf zonen, onder wie Marcs vader Wil, legden later de basis voor het huidige landbouwmechanisatiebedrijf. Een begrip in deze agrarische regio.

Door de jaren heen leerden tientallen jongeren bij Op ’t Root de fijne kneepjes van het mechanisatievak. “We zijn een erkend leer- en werkbedrijf voor het mbo en hbo. De beste leerlingen gunnen we een opleidingsplek op niveau 3 en 4 aan de Claas Bedrijfsschool in Ede. Gemotiveerde jongens van boerenafkomst die snappen dat het werk niet om vijf uur ’s middags ophoudt. Dat is een belangrijk criterium bij de selectie. Tachtig procent van onze medewerkers is als leerling of stagiaire bij ons begonnen”, aldus Marc.

Jongensboek 

Commercieel-directeur Ruud Op ’t Root (dezelfde achternaam, maar toevallig genoeg geen familie) kwam via diezelfde weg binnen. Lange tijd werkte hij als knecht in het aardappelbedrijf van Peter Beerens in Eind. “Mijn vader kwam als bedrijfsverzorger regelmatig bij Op ’t Root. Als kleine jongen mocht ik op zondag vaker mee. Dat was elke keer een feestje. Als in een jongensboek stond ik in de showroom naar die grote machines te kijken.”

De volwassen Ruud glundert nog steeds als hij praat over het machinepark van Op ’t Root. De melkrobot? “Een magnifieke uitvinding.” Ook de combine, oftewel de maaidorser, staat hoog op zijn favorietenlijst. “Een reusachtige machine die volautomatisch en in een duizelingwekkend tempo de maïskolf van de plant scheidt en de gele korrels er vanaf trekt. De korrels worden opgeslagen, de rest van de plant komt er aan de achterkant weer uit. Met 9 kilometer per uur oogst deze combine in een uur tijd drie hectaren mais.”

Steeds meer werkzaamheden op het land worden via GPS aangestuurd. “Dat is écht het neusje van de zalm”, zegt Ruud. “Via GPS kun je tot op de centimeter nauwkeurig rechte banen trekken. Bijvoorbeeld om aardappels te poten. Maar ook om te bemesten en de gewassen te beschermen tegen schimmels en virussen. Vooraf wordt aan de hand van allerhande meetgegevens bepaald welk deel van de plant bemest of bespoten moet worden. Veel effectiever en dus ook veel minder belastend voor het milieu.”

Denken als een boer 

De boeren van Nederweert kunnen niet zonder Op ’t Root. Maar omgekeerd geldt hetzelfde. Zonder de boeren zou het landbouwmechanisatiebedrijf niet bestaan. “Mensen staan er niet bij stil hoe belangrijk de landbouw en veeteelt zijn voor Nederweert. Hoeveel werkgelegenheid er omheen hangt. Wij werken volledig voor de agrarische sector. Sterker nog: wij zijn gewoon boer. We denken hetzelfde. Als er ’s nachts een machine kapot gaat, springen we direct in de auto om ‘m te repareren.”

Lees alle verhalen op www.boerenvannederweert.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

rixipix - depositphotos.com
Heerlijke soep!
15 januari 2025 | 16:31
Politieauto-politie-stock-2
Stramproy
15 januari 2025 | 13:31
Overlijdensbericht-Riek-Haex-Koppen-1
Van Deursen Uitvaartverzorging
15 januari 2025 | 12:38

Advertentie