De feestmaand December is al weer begonnen. Een maand waarin er van alles gegeten en gesnoept wordt. Daarom wil ik jullie informatie geven over wat suiker in deze voeding met je lijf doet. Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat suiker ongezond is. Toch blijven we in Nederland veel suiker eten: gemiddeld maar liefst 103 gram per persoon per dag. Dat is bijna 40 kg per jaar, ofwel een kruiwagen vol suiker! Zo veel suiker is bijzonder slecht voor je gezondheid.
Blijkbaar beseffen we ons niet welke invloed suiker heeft op ons lichaam, anders zouden we lang niet zo veel suiker eten. De WHO adviseert om de dagelijkse hoeveelheid suikers te verminderen tot 25 gram, dus een kwart van wat de gemiddelde Nederlander nu binnenkrijgt. Meer dan 50 gram per dag heeft namelijk al negatieve gevolgen voor je lichaam.
Wat maakt suiker zo ongezond?
Ik geef je 15 redenen waarom suiker slecht voor je is.
- Suiker ontregelt je bloedsuikerspiegel;
- Suiker verstoort je hormoonbalans;
- Suiker veroorzaakt tandbederf;
- Suiker vergroot de kans op overgewicht doordat je meer vet opslaat en minder vet afbreekt;
- Suiker kan insulineresistentie en diabetes type 2 veroorzaken;
- Suiker onttrekt mineralen en vitamines uit je lichaam;
- Suiker werkt verslavend;
- Suiker verstoort je darmflora;
- Suiker remt je immuunsysteem en vermindert je weerstand;
- Suiker belast je lever en je alvleesklier;
- Suiker versnelt de veroudering;
- Suiker vergroot de kans op hart- en vaatziekten doordat het je bloeddruk verhoogt, je LDL (slechte cholesterol) verhoogt en je HDL (goede cholesterol) verlaagt;
- Suiker heeft een verzurende werking op je lichaam;
- Suiker kan hoofdpijn veroorzaken;
- Suiker vermindert je concentratie en maakt je onrustig.
Waar zit suiker in?
Dat je suiker beter kan vermijden, mag nu wel duidelijk zijn. Maar hoe doe je dat? Suiker is inmiddels in ontelbaar veel producten verwerkt en het is lastig om het op de ingrediëntenlijst te herkennen.
Natuurlijk bevat snoep, koek, taart, zoete broodjes en frisdrank veel suiker. Maar wist je dat ook veel kant- en klaarproducten, pakjes en zakjes, ingeblikte producten, vlees, vegetarische producten en sauzen suiker bevatten? Vaak worden op de ingrediëntenlijst namen gebruikt als glucose-fructosestroop, maisstroop, maltose, isoglucose of tarwestroop om het gebruik van suiker te verbergen. Trap hier niet in!
Het advies
Eigenlijk kun je beter alle bewerkte producten laten staan. Zo weet je zeker dat je niet ongemerkt wat suiker binnenkrijgt. Gebruik pure, onbewerkte producten om mee te koken. Heb je toch een een keer iets anders nodig? Kijk dan op het etiket of er (een andere naam voor) suiker tussen de ingrediënten staat.
En om af te sluiten met een toepasselijk recept heb ik deze gekopieerd van mijn facebookpagina Cure4life Nederweert:
GEZONDE PEPERNOTEN!
(Onderstaand recept mag pas worden gegeten door Cure4Life cliënten die in Fase 4 zitten).
Ingrediënten/benodigdheden:
- 200 Gram havermeel
- 80 Gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 80 Gram kokosbloemsuiker
- 1 Theelepel wijnsteenbakpoeder
- 2 Theelepels speculaas- of koekkruiden óf 1 theelepel speculaaskruiden en 1 theelepel ceylonkaneel)
- 1 Eigeel
- Beetje Himalyazout of Keltisch zeezout
- Scheutje rijstmelk om het wat vochtiger te maken en om ze te bestrijken
- Bakpapier
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng alle ingrediënten en maak er een grote deegbal van. Laat deze even rusten. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol kleine bolletjes van het deeg en druk deze een klein beetje in op de bakplaat. Houd er wel rekening mee dat de pepernoten nog wel wat toenemen in volume tijdens het bakken. Laat dus wat ruimte tussen de pepernoten. Bak ze vervolgens gedurende 20 minuten in de oven. De pepernoten laten afkoelen en smullen maar. Mochten ze niet in één keer opkomen laat ze dan iets langer in de oven.
Er zijn nog geen reacties geplaatst