Skip to content

Vogelexcursie in Nationaal Park De Groote Peel

Redactie
3 december 2017 | 10:00

Advertentie

Nationaal Park De Groote Peel is de favoriete overwinterplek voor veel vogelsoorten waaronder talkrijke ganzen- en eendensoorten. Wie meer wil weten over deze wintergasten kan op zondag 10 december  met een Peelgids van Staatsbosbeheer op pad. De excursie start om 9.00 uur bij de ingang van Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 5,- voor volwassenen en € 3,50 per kind. Reserveren kan via www.staatsbosbeheer.nl/pelenvogels.

Wintergasten in de Peelstreek
De Groote Peel is een belangrijk gebied voor vogels. Als in het najaar de broedvogels zijn vertrokken maken ze plaats voor de wintergasten. In de winter verblijven er duizenden ganzen in de Peelstreek. Vanuit de noordelijke broedgebieden zoeken deze vogels tijdelijk het warmere zuiden op. De Peelstreek is daarbij een geliefde pleisterplaats. De akkers en weilanden rondom het Nationaal Park bieden een rijkdom aan voedsel en ‘s nachts genieten de vogels van de rust op en rondom de waterplassen in het gebied. Behalve ganzen en diverse eenden soorten zijn in deze tijd van het jaar onder andere de klapekster, de grote zilverreiger en de blauwe kiekendief waarneembaar. In het voorjaar vertrekken de vogels weer terug naar huis om te broeden.

De meeste ganzen overnachten op het Elfde, de grote waterplas midden in de Peel. Vroeg in de ochtend vertrekken ze in groepen en in verschillende richtingen, om vervolgens neer te strijken op de landbouwgronden rondom het gebied. Dit uitvliegen is een spectaculair schouwspel. Alleen al het geluid van vertrekkende ganzen is overweldigend. Een natuurervaring om nooit te vergeten!

De route die gelopen wordt is ongeveer 3 kilometer en gaat deels over onverharde peelbanen die in de winter nogal modderig kunnen zijn. Zorg dus voor stevige, waterdichte schoenen. Een verrekijker is natuurlijk ook aan te raden!

Nog meer vogels in het Buitencentrum
Wie geïnteresseerd is in vogels kan niet alleen buiten, maar ook binnen in het Buitencentrum zijn hart ophalen. In de winkel van De Pelen zijn verschillende boeken over vogels, verrekijkers, nestkasten en voederspulletjes verkrijgbaar.

Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel is de toegangspoort tot het Nationaal Park De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten. Het Buitencentrum is in de winter geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen.

Foto: Marijke Vaes-Schroën

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie