In de literatuur over Mindfulness komen we zeven kenmerken van de Doe- en Zijn-modus tegen. In dit column schrijf ik over het eerste kenmerk. Het is een misvatting te denken dat we zoveel mogelijk in een Zijn-modus moeten verkeren. Zou ik alleen maar in een Zijn-modus leven dan zou ik niks gedaan krijgen in het huishouden, ook zou ik geen trainingen kunnen geven of columns kunnen schrijven.
In de Doe-modus ben je aan het doen. Daarin ben je bezig uiting te geven aan al je gedachten en ideeën. Hierin kunnen we soms doordraven.
De Doe-modus is echter geen vijand zoals sommige mensen weleens opperen. Probeer hem eens te bekijken als een medewerker. In een training leer je beide te herkennen en omdat we doorgaans minder bekend zijn met de Zijn-modus is er oefening nodig om hiermee contact te maken. Mindfulness geeft je het vermogen om bewust van de Doe-modus naar de Zijn- modus te schakelen zodat je niet continue op volle toeren draait en je geest en lichaam kunnen rusten. Niemand houdt het op lange termijn vol om continue in het hoofd te leven in plaats van in het leven zelf.
Het eerste kenmerk: De automatische piloot versus bewuste keuze. De Doe-modus blinkt uit in het automatiseren van onze levensgewoonten zonder dat we ons daar echt van bewust zijn. Ons brein leert door herhaling en dat is best handig anders zouden we ons elke dag weer opnieuw moeten herinneren hoe we bijvoorbeeld moeten fietsen of schoenveters vast moeten maken. En terwijl we aan het fietsen zijn dwalen gedachten allerlei kanten op. Let maar eens op. Waar ben je met je gedachten als je op je fiets stapt of in de auto dagelijks op weg naar je werk? Vaak ben je al op de plaats van bestemming zonder dat je het in de gaten had.
De Doe-modus kan pas een probleem op gaan leveren als we slordig worden doordat je er niet helemaal bij bent. Kijk maar eens naar de toename van mensen die achter het stuur of op hun fiets zitten te ‘teksten’. Ach dat rijden en fietsen gaat als vanzelf …. ik kan best wel effe reageren op dat bericht….. Weinig respectvol naar het leven van jezelf en anderen. Als we continue in de hoogste versnelling leven dan zijn we geneigd gedachteloos in te gaan op vragen van anderen, of orders aan te nemen waarvan je weet dat je ze niet kan waarmaken omdat er al genoeg werk ligt. Maar op het moment dat je ‘ja’ zegt besef je dat vaak niet. En wat te denken als je geest zich automatisch op een taak richt die hij eigenlijk niet aankan. Zoals bijvoorbeeld automatisch reageren op heftige emoties om ze op te lossen. Vaak worden deze mensen slachtoffer van hun eigen automatische reacties.
Mindfulness brengt je keer op keer terug naar een volledige, bewuste aandacht. Dat is de plek waar keuzevrijheid is. Als je continue in je hoofd leeft dan loop je kans een groot deel van je leven te missen. Las daarom minstens 1x per dag een moment in waarbij je datgene wat je aan het doen bent met volle aandacht doet zodat er op dat moment geen plaats is voor gedachten die daar niet thuishoren.
AGENDA
- Januari workshop kennismaken met Mindfulness
- Januari workshop intuïtief schrijven
- Februari start nieuwe groepstraining Mindfulness
Kijk op de web agenda van www.jijbentoke.nl
– Lisette –
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.
Er zijn nog geen reacties geplaatst