Skip to content

Afvalinzameling wordt anders, maar hoe dan?

Redactie
15 januari 2018 | 15:00

Advertentie

Reusable waste. Metal, plastic, paper and glass before segregation

Het duurt nog even: 31 december 2019, maar nan loopt het huidige contract voor de inzameling van huishoudelijk gft- en restafval in de gemeente Nederweert af. Toch wil de gemeente nu al nadenken over het vervolg. Dat moment biedt namelijk nieuwe mogelijkheden om in te spelen op het vernieuwde beleid. Het Rijk wil schaarste van grondstoffen beperken en een zogenaamde Circulaire Economie tot stand brengen. Daarvoor is een omslag van afval naar grondstof noodzakelijk.

Die omslag is ook mogelijk in de gemeente Nederweert, want het huishoudelijk restafval bevat nog altijd ruim 50% gft en ruim 40% andere waardevolle stoffen. In Nederweert willen de gemeente ook stappen maken op het gebied van duurzaamheid. Afval speelt hierin een belangrijke rol.

Een omslag
De gemeente wil graag inspelen op het veranderende afval- en grondstoffenbeleid in Nederland. Er moet een omslag gemaakt worden waarbij de inwoner het verschil maakt. De eerste stap is het opstellen van een beleidskader voor huishoudelijk afval (grondstoffen). Hierin geven ze aan waar doelen liggen en hoe ze die willen bereiken.

Het beleidskader
In een themaraad op maandag 22 januari informeert de gemeente over de ontwikkelingen op afvalgebied en discussiëren ze over de kansen en mogelijkheden om invulling te geven aan het landelijke beleid Van Afval Naar Grondstof (VANG). Op basis van de discussie en de inbreng gaan ze aan de slag met het beleidskader. Als de raad dit heeft vastgesteld, komt er in de tweede helft van 2018 een raadsvoorstel over de nieuwe manier van afval inzamelen.

Grondstoffenspel
De themaraad start met een inleiding door wethouder Coumans. Vervolgens geeft Pieter Reus, gespecialiseerd in afval en circulaire economie, een toelichting op de ontwikkelingen. Daarna gaan de raadsleden in het grondstoffenspel zelf actief aan de slag om vorm te geven aan de afvalinzameling in Nederweert. Na een terugkoppeling op het grondstoffenspel volgen er nog enkele succesvolle voorbeelden uit de praktijk.

Iedereen is van harte welkom om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis in Nederweert.

Afval is van ons allemaal!
Download hier de complete agenda.

Advertentie

3 Reacties

  1. Jammer als het verandert. Want het systeem van afval ophalen vind ik echt top in Nederweert. Zodat je geen vier verschillende bakken hebt zoals in andere gemeentes. Of dat het restafval maar eens in de drie weken wordt opgehaald. Lekker stinken.

    Hoop echt niet dat het zoiets wordt. Momenteel is het prima.

  2. Inderdaad, prima syteem nu. Houden zo!!

    • Zeker ,waarom iets veranderen wat heel goed is. !!
      Als dat gebeurd gaat het fout en ligt er straks nog meer
      langs de afval containers op de parkeerplaatsen .


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie