Skip to content

Een belangrijke ‘boodschap’… | Extra controles opruimen hondenpoep

Redactie
17 februari 2018 | 15:00

Advertentie

Iedereen ziet heel veel mensen netjes de hondenpoep opruimen. Op dit moment krijgt de gemeente echter veel meldingen van overlast door hondenpoep in de omgeving van Sportcentrum De Bengele. Ook inwoners uit andere kernen trekken weleens aan de bel. Opnieuw doet de gemeente dus een oproep om de poep van je hond op te ruimen. Ook gaan ze extra controles uitvoeren.

Het niet opruimen van hondenpoep door hondenbezitters is een gedragsprobleem. Het zijn vaak mensen uit de eigen wijk die de overlast veroorzaken. Dit willen we allemaal niet.

Kleine moeite
Het is een kleine moeite voor een hondenbezitter om de uitwerpselen van zijn of haar hond op te ruimen en de boodschap in de daarvoor bestemde bakken te deponeren. De gemeente doet de rest. Zij zorgen ervoor dat de bakken worden leeggemaakt. Met een kleine inspanning kunnen wij er samen voor zorgen dat het woonplezier van alle inwoners in de gemeente wordt vergroot.

Wat kunnen we zelf doen?
Als je overlast ervaart, kun je zelf de eigenaren op hun gedrag aanspreken, jouw klacht doorgeven aan de buitengewoon opsporingsambtenaar of deze klacht melden via het meldpunt openbare ruimte op de website van de gemeente Nederweert. Zij zullen handhavend optreden als ze hondenbezitters betrappen op het niet opruimen van de hondenpoep. De boete hiervoor bedraagt € 149. Voor het niet aanlijnen van de hond is dat € 104. Met een niet/wel aangelijnde hond op een kinderspeelplaats/speelweide/zandbak of een ander door het college aangewezen plaats verblijven, kost € 149.

Huidig beleid
In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is een aanlijnplicht en een opruimplicht voor hondenpoep binnen de bebouwde kom ingesteld. Dit geldt ook voor de nog braakliggende bouwkavels in de diverse nieuwbouwwijken. Omdat er een opruimplicht is ingesteld, zijn in de kernen van Nederweert een aantal groene hondenpoepbakken geplaatst, speciaal voor de inzameling van de hondenpoep. In de kleinen kernen staan relatief minder afvalbakken, omdat de hond meestal buiten de bebouwde kom wordt uitgelaten.

Er wordt nog vaker de vraag gesteld waarom er geen verbodsbordjes voor het achterlaten van hondenpoep staan. De gemeente wil niet de indruk wekken dat op plaatsen waar geen bordje staat het wel mag. Het is overal verboden binnen de bebouwde kom.

Controles
Onder het motto ‘Geen poep aan de schoen’ gaat de gemeente de komende tijd extra controles uitvoeren om de ontstane hinder te beperken.

Mentaliteit
Zijn meer bakken de oplossing? Alle hondenpoepbakken staan op loopafstand van elkaar. Het is een mentaliteitskwestie.

Meer informatie over het opruimen van hondenpoep en de aanlijnplicht.

Advertentie

4 Reacties

  1. Op een speelveld mag je ook met een aangelijnde hond niet komen. Volgens deze tekst zou dat wel mogen! In de APV staat duidelijk dat er geen honden op een speelveld mogen komen.

    • Klopt, we hebben het aangepast. Dank voor de tip!

  2. Vraagje:
    Wat doet ” `n hondenbezitter”, die op andere plaatsen de uitwerpselen niet opruimt, als zijn viervoeter poept voor zijn eigen voordeur?
    Wat zegt die zelfde dierenliefhebber als hij tijdens het uitlaten in de poep van `n andere hond stapt?
    Ik wil het eigenlijk niet horen.

  3. Er wordt al 30 jaar geroepen wat de boete zou zijn enz enz.De kans dat je de loterij wint is groter dan dat je een boete zou krijgen als je je hond laat schijten op straat of stoep.
    Ze kunnen beter een DNA bank maken met daar in de DNA van alle honden ik denk dat het dan afgelopen is.
    Maar dat zal wel weer niet mogen i.v.m privacy


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie