Skip to content

Verzuurd? Ontzuur je lichaam zelf!

Redactie
10 maart 2018 | 15:00

Advertentie

Dagelijks staan we allemaal bloot aan verzurende factoren. Ik kom de mensen met klachten ook tegen in de praktijk. Klachten als: haaruitval, oprispingen, slaapstoornissen, vermoeidheid, spierkrampen, obstipatie, huidproblemen, hoofdpijn/migraine, gevoeliger voor infecties en ontstekingen. Ernstige verzuring kan zelfs leiden tot: hartaanval, beroerte, Diabetes type 2, jicht, reuma, osteoporose.

Wat kan je zelf doen tegen verzuring van je lichaam?

  1. Meten is weten. Meet eerst je pH waarde om te ontdekken wat die eigenlijk is. Dan kun je ook het effect meten als je aan de slag gaat met de tips.
  2. Vermijdt of minimaliseer stress. Stress is een grote boosdoener voor verzuring . Bij langdurige stress raakt je hormoonsysteem volledig uitgeput en bied jouw lichaam niet de mogelijkheid om goed te reageren op suikers. Hierdoor neemt het suikergehalte in de cellen toe waardoor gisting ontstaat. In deze gistingperiode creëert je lichaam erg veel zuren.
  3. Beperk de consumptie van verzurende voeding en dranken. Er bestaan zuur-base voedingslijsten, makkelijk met boodschappen doen. Maar verzurende voeding en drank is gemakkelijk te herkennen: beperk bewerkte voeding, dierlijke eiwitten, suikers, koolhydraten, koolzuurhoudende dranken, alcohol, koffie, en zwarte thee. Probeer dit eens een aantal maanden te matigen en ervaar zelf wat dit met je lichaam doet.
  4. Eet en drink meer ontzurende voeding en dranken (basisch vormend). Bij verzuring gaat het om het terugbrengen van een gezonde balans in je zuur-base evenwicht. Een gezonde pH-waarde is in feite niets meer dan een goede balans. Door extra inname van basisch voedsel verhoog je ook je pH-waarde. Vergroot daarom je consumptie van sterk basischvormende voeding en drank. Zoals: meer groentes, fruit (max 2), noten en zaden. Bijvoorbeeld een lekkere salade als lunch, je krijgt er ook nog flink wat energie van.
  5. Ontzurende kruidenthee, mijn persoonlijke favoriet! (als echte thee drinker). Niets is makkelijker dan enkele kopjes ontzurende thee per dag te drinken. Ontzurende thee bestaat uit een kruidenmix waarvan bekend is dat de kruiden een ontzurende werking hebben. Deze thee is geschikt voor het dagelijks ontzuren van je lichaam, bevordert de afvoer van zure afvalstoffen en reinigt blaas, lever en nieren. Bovendien is de thee heerlijk van smaak niet onbelangrijk vind ik zelf!
  6. Hou vol! Ontzuren is een geleidelijk proces. Dus net als verzuring zelf.
  7. Blijf je pH-waarde meten. Je pH-waarde is een goede indicatie voor de mate van verzuring. Blijf tijdens je proces van ontzuren actief je pH-waarde meten, zo signaleer je het best de verandering in je lichaam. Tijdens het ontzuren is het mogelijk dat je pH-waarde nog verder zakt. Dit is geen reden tot paniek. Doordat je lichaam ontzuurt, laten de zuren los in je lichaam. Binnen enkele weken zal je zien dat ook jouw pH-waarde gaat stijgen en dat betekent dat je echt actief aan het ontzuren bent geslagen.

Wil je alleen met voeding aan de slag om je lichaam te ontzuren hou dan de volgende tips in je hoofd:

  1. Minimaliseer suikers, suiker is ontzettend verzurend voor je lichaam.
  2. Eet veel groente, eet bij voorkeur biologische en onbespoten groente.
  3. Eet fruit met mate, fruit bevat fruitsuikers en ook deze werken verzurend. Dus niet meer dan 2 stuks per dag.
  4. Beperk koolzuurhoudende dranken en vruchtensap uit pak, frisdrank bevat veel suikers en ook de kunstmatige zoetmakers werken verzurend voor je lichaam. Wat je wellicht nog niet wist is dat koolzuur ook verzurend werkt en door het lichaam weer moet worden uitgescheiden.
  5. Matig met vlees en vis, vlees bevat veel purine, dat geld met name voor rood vlees. Dit is een stof waaruit urinezuren vrijkomen. Vis bevat ook relatief veel purine waardoor ook vis een verzurende uitwerking op je lichaam heeft. Vis is en blijft een aanrader vanwege de essentiële vetzuren, maar als je actief ontzuurt eet dan eenmaal of tweemaal per week een visje.

Mocht je nog meer tips willen of heb je vragen neem contact op!

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie