Skip to content

Het Groot Nederweerter Debat | Strijdvaardige partijen vinden elkaar halverwege

16 maart 2018 | 9:44

Door Ruben Weekers | In een drukbezochte Pinnenhof betraden alle verkiesbare partijen op 15 maart het Groot Nederweerter Debat. Met behulp van pitches, stellingen en vragen uit het publiek brachten zij hun mening ter ore. Onderwerpen zoals fijnstof, de verkeersrichtingen in het centrum en wel of geen randweg, kregen de meeste aandacht. Toch bleek dat iedereen toch zo’n beetje hetzelfde wil.

Terwijl het geroezemoes in de zaal langzaam verdwijnt, krijgt iedere lijstrekker één minuut om diens plannen te pitchen. Niet makkelijk, zo blijkt. Alle partijen doen hun best niet te verzanden in open deuren zoals ‘samenwerken’, ‘verjongen’ en ‘verbeteren’. Tijdens deze pitches wordt daarom nog niet meteen duidelijk waar de partijen inhoudelijk in verschillen. Zo onderstreept huidig CDA-wethouder Van Meel bijvoorbeeld het belang van ‘’de toekomst door te geven aan onze kinderen’’ en wijst JAN-voorman Cuijpers naar het belang van gezondheid van burgers. Het publiek wacht zwijgend af. Bij nieuwkomers D66 en Nederweert Anders zijn de oren echter gespitst; ‘wie zijn dat en wat brengen ze?’ lijkt de collectieve vraag waar het publiek mee worstelt.

Dat antwoord komt pas tijdens de tweede ronde waar alle partijen naar hartenlust mogen reageren op een aantal stellingen. De eerste stelling luidt ‘’geen omgevingsvergunningen meer voor agrariërs in Nederweert’’. Meteen een knuppel in het hoenderhok, zo bewijst de woordvoerder van partij JAN. Partijlid Vossen reageert strijdvaardig door te pleiten voor een andere coalitie en wethouder, volgens hem zullen er dan eindelijk eens wél knopen doorgehakt worden. De zaal reageert lachend. Eric van der Putten van het CDA werpt tegen: ‘’De boeren van Nederweert zijn ’s werelds beste boeren en lopen voor op het gebied van innovatie.’’ Coalitiepartner VVD schaart zich achter deze mening en voorspelt dat een stop op omgevingsvergunningen leidt tot minder innovatie en dus resultaat. Alhoewel de partijen zich strijdvaardig opstellen, lijkt men hetzelfde ideaal te hebben; gezondheid voor de Nederweertse bevolking.

De daaropvolgende stellingen bieden weinig munitie voor de partijen om zich duidelijk te onderscheiden. De eerste stelling luidt ‘alle taken in de zorg moeten uitbesteedt worden aan vrijwilligers en mantelzorgers’, de tweede is evenzeer een schot voor open goal: ‘het centrum van Nederweert moet autovrij worden.’ De term ‘open deur’ valt daarom vaak. Alle partijen reageren unaniem op de stellingen met ‘oneens’. Het verschil tussen de partijen kan men nog niet opmaken.

Pas bij de publiekelijke vragenronde wordt er niet langer mooi weer gespeeld. Vragen over de specifieke partijpunten over de randweg en fijnstof doen het vuur oplaaien. Wanneer de presentatrice tussendoor vraagt welke partijen er eigenlijk vóór de randweg zijn, gaan er geen handen de lucht in. Coalitiepartijen CDA en VVD worden daarom vervolgens getrakteerd op het nodige hoongelach vanuit het publiek. Rolf Verheijen nuanceert: ‘’Het zou te makkelijk zijn om nu zo’n zwart-witte keuze te maken terwijl nog niet bekend is wat er allemaal mee gemoeid is.’’ Alleen partijen JAN en Nederweert Anders spreken hun voorkeur uit; ze zijn tegen, no matter what.

Nieuwkomer Nederweert Anders krijgt vervolgens een kritische vraag vanuit het publiek te verduren: ‘Wat maakt Nederweert Anders nou eigenlijk anders?’, Ria Stienen antwoordt: ‘’Het is tijd dat we ons in Nederweert minder bezighouden met regels omtrent hondenbelasting en geboorteplaatsen op paspoorten. Er zijn zaken die belangrijker zijn, de gezondheid van Nederweertenaren bijvoorbeeld.’’ Dat ze deze zaken afdoet als ‘geneuzel’ komt haar op de nodige repliek te staan. Charlot Koppen (CDA) noemt deze vervolgens ‘’juist de belangrijke punten in de lokale politiek’’.

De vlam slaat kort daarna in de pan. D66 onderstreept net het belang van andere fietspaden wanneer lijstrekker Van Nierop (Nederweert Anders) hen verwijt weinig benul te hebben van de fietsersstroom in de Brugstraat. Een onverstaanbare discussie waar volume het grootste goed lijkt te zijn, volgt. Cuijpers van JAN doet er vervolgens een schepje bovenop door Nederweert Anders te betichten van een veredelde PvdA-fractie te zijn. Els Vaes spreekt dit rigoureus tegen, Nederweert Anders is een onafhankelijke, nieuwe partij volgens haar.

Ten slotte wordt het thema ‘jeugd in Nederweert’ behandeld. Partij JAN steekt van wal door te zeggen dat er nauwelijks iets is voor jeugd in Nederweert. Het CDA probeert hen vervolgens de mond te snoeren door initiatieven aan te wijzen zoals Outraegous en Raadpop. Volgens D66 is dit te kort door de bocht: er moet wat gebeuren aan woonfaciliteiten voor starters. In de lijn van het gehele debat beamen alle partijen dit; iedereen wil immers de jeugd in Nederweert houden. Theo Coumans (VVD) vat het ten slotte bondig samen ‘’De verschillen zijn niet zo groot.’’

Advertentie

5 Reacties

  1. De politieke partijen willen voor de jongeren in Nederweert woonruimtes beschikbaar stellen en evenementen organiseren. Mooi, maar wat heb je aan woonruimte zonder een baan in de omgeving van Nederweert? Driekwart van de hoger opgeleide jongeren moeten werk zoeken in Brabant en staan iedere dag in de file op de A2. In Nederweert en Weert worden de bedrijventerreinen opgevuld met opslag en distributie bedrijven (zoals Heylen en Alibaba waar robots grotendeels het werk doen). Dit is een gemiste kans! Zorg voor een campus waar zich bedrijven kunnen vestigen die inzetten op innovatie en waar deze hoger opgeleide jongeren aan de slag kunnen. Welke politieke partij pakt deze handschoen op en wordt de nieuwe “Partij van de Arbeid” in Nederweert?

  2. Eens met Ria, er zijn belangrijker zaken dan je geboorteplaats in je paspoort. Wie meent dat een raadslid zich daar mee moet bezighouden, heeft ze (de prioriteiten) niet op een rijtje….

  3. Boeren van nederweert beste van de wereld..
    Je weet wat je te wachten staat.

  4. “Strijdende Partijen vinden elkaar tijdens Nationale Pannenkoekdag”.

    Zucht…………

  5. Vandaag weer een flyer van weer een partij in de bus gekregen ondanks mijn nee-nee sticker.
    Alle folderbezorgers snappen en respecteren dit, maar blijkbaar is “Nee, geen ongeadresseerd reclamedrukwerk” toch wel erg lastig voor onze politici. Dit is een (heel) klein voorbeeld van het feit dat de partijen allemaal sch#t hebben aan ons (de burgers).
    Nu hebben ze ons nodig voor een stem, en daarna doen ze weer 4 jaar hun eigen ding. Ik ben blij als we een week verder zijn zodat ik niet meer tegen die posters hoef aan te kijken.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Bestemmingsplannen Gutjesweg en Tiskeswej 2
19 november 2024 | 18:45
Mijn sport is dansen
19 november 2024 | 18:30
Heks Aldje Hendrikx met haar bezem
19 november 2024 | 17:00
Kaartverkoop start komende vrijdag
19 november 2024 | 16:27

Advertentie