Slagerij Thijs Kuepers uit Nederweert Eind is Nationaal Kampioen Rauwe Vleeswaren: ontbijtspek, plaatham, coburgerham, coppa, wildzwijnham. Zaterdagmorgen werd de prijs hoogst persoonlijk overhandigd door Confrérie des Chevaliers. Dit gebeurde in de winkel aan Eind 12 in Nederweert-Eind.
Tijdens het Grand Chapitre op 10 maart werden de prijzen uitgereikt aan slagers, die meededen aan de internationale slagersvakwedstrijd van de Confrérie des Chevaliers du Goûte-Andouille de Jargeau, grand baillage des Pays-Bas – de Nederlandse tak van het van origine Franse Broederschap.
Confrerie 2018
Naast Duitse, Oostenrijkse, Franse, Belgische en Luxemburgse slagers deden ook Nederlandse slagers mee aan de wedstrijd van de Confrérie. De confrérie (wat staat voor broederschap) stamt oorspronkelijk uit Jargeau. Jargeau is een klein pittoresk Frans dorpje gelegen aan de oevers van de Loire. Dit dorpje kreeg grote bekendheid vanwege een worstje genaamd ‘Andouille’. Een andouille is een typische Franse worst met als hoofd ingrediënt, schrikt u niet, pens.
Confrérie des Chevaliers du Goûte-Andouille de Jargeau
Met als doel de reputatie en de kwaliteit van de andouille te verbeteren heeft in 1970 de Franse Kamer van Koophandel tezamen met een aantal onafhankelijke gastronomen de confrérie opgericht. Het initiatief voor het oprichten van deze broederschap was eigenlijk een beetje afgekeken van een confrérie voor een andere worst genaamd de ‘Boudin’ (grote blanke worsten) afkomstig uit ‘Montagne’ en ‘Parijs’, die al een memorabel ledenbestand hadden van 2500 ridders.
Het confrérie gebeuren in Jargeau bleef beperkt tot een aantal maal bijeenkomen per jaar onder het genot van een goed glas wijn en het eten van die lekkere Andouille. Op zeker moment wilde men dit product ook in het buitenland gaan promoten en zo ontstond in 1981 de Nederlandse dochterconfrérie genaamd ‘Grand-Bailliage des Pays-Bas’.
Deze Nederlandse afdeling begon vakwedstrijden te organiseren voor ambachtelijke slagers. Buiten de Andouille werden echter nog meer rauwe en verduurzaamde worsten tot deze vakwedstrijd toegelaten, zoals ossenworst, boerenmetworst, salami etc. In 1989 is men begonnen met het keuren van rauwe of gedroogde hammen. Uiteindelijk zijn in 1995 voor het eerst ook gekookte hammen ter keuring toegelaten en in 1999 voor het eerst patés en terrine. Vanaf 2002 Grillworst en vanaf 2007 BBQ worst, leverworst en gekookte worstsoorten. De gewijzigde consumentvraag vroeg in 2014 om wederom een nieuwe categorie namelijk kant-en-klaar producten.
In deze negen verschillende categorieën producten kan dus iedereen meedoen die onder erewoord verklaart dat hij/zij het product zelf vervaardigd heeft. Totaal telt het ledenbestand ruim 6000 leden uit de hele wereld. Hoogtepunt is de jaarlijkse internationale vakwedstrijd waarbij deelnemers uit heel Europa strijden om de hoogste eretitel, Europees kampioen!
5 Reacties
Gefeliciteerd.
Thijs, van harte gefeliciteerd!
Vlees is altijd erg lekker .
Thijs van harte gefeliciteerd
Altijd lekker vlees zeer goede kwaliteit top
En personeel zeer klantvriendelijk en jij ook natuurlijk
Thijs vanharte gefeliciteerd
Goed gedaan niet anders verwacht.
Leuk laat zien dat de regio vakmensen heeft , proficiat .