Het is stil rond De Wachter van de Peel, de Lambertustoren. Maar schijn bedriegt. Het comité Herstel Lambertustoren is constant bezig met fondsenwerven en er wordt gewerkt aan de procedures die het herstel mogelijk maken. Tijd voor een update.
Eind december heeft de gemeente uitgebreid geïnformeerd over de stand van zaken rondom de restauratie van de Lambertustoren. Het restauratieplan is vorig jaar afgerond. Momenteel loopt de procedure om een omgevingsvergunning te krijgen.
Monument
Belangrijk is dat de gekozen restauratiemethode de juiste is en dat de gemeente geen afbreuk doet aan de monumentale en cultuurhistorische waarde van het gebouw. Omdat de toren een Rijksmonument is, heeft de gemeente Nederweert advies gevraagd aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de Erfgoedcommissie van Nederweert. De gehele procedure duurt 26 weken. Na 32 weken is de vergunning onherroepelijk (indien er geen bezwaren binnenkomen).
Vleermuizen
Uit onderzoek is gebleken dat er drie vleermuizen in de toren zitten. Omdat zij mogelijk verstoord worden tijdens de restauratiewerkzaamheden, heeft de gemeente een maatregelenplan geschreven om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Volgens de Natuurbeschermingswet zijn ze in dit soort gevallen verplicht hiervoor ontheffing aan te vragen bij de Provincie. Deze procedure duurt 20 weken. Medio april weten ze of de beschreven maatregelen voldoende zijn.
Zorgvuldigheid
Het is belangrijk dat de procedures zorgvuldig doorlopen worden en dat de diverse deskundigen het restauratieplan goed kunnen beoordelen. Zodra de vergunningen binnen zijn, start de aanbesteding. Vervolgens wordt er krediet aan de gemeenteraad gevraagd.
Veiligheid
Begin 2019 (na de winterperiode) start de daadwerkelijke restauratie. In de tussentijd is de veiligheid gewaarborgd door de overkapping die rondom de toren is gebouwd. Overigens is het aantal brokstukken dat naar beneden is gevallen zeer beperkt.
Er zijn nog geen reacties geplaatst