Skip to content

Hooikoorts

Redactie
17 april 2018 | 15:00

Advertentie

Een allergie is een overdreven afweerreactie van het lichaam op een bepaalde stof, zoals een bacterie of een stofje van plant of dier. Stoffen die een allergische reactie veroorzaken worden allergenen genoemd. Het lichaam kan in contact komen met een allergeen door huidcontact, inademing of consumptie. Een veelvoorkomende allergische reactie is hooikoorts.

Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel (pollen) van grassen, bomen of struiken. Hooikoorts heeft weinig met hooi en meestal niets met koorts te maken. Vroeger dacht men dat de meeste klachten ontstonden tijdens de hooitijd. Vandaar de naam hooikoorts. 

Hooikoortsklachten zijn gebonden aan het bloeiseizoen van grassen en windbestuivende planten. Dit loopt van februari tot september. Meestal is het stuifmeel van grassen de boosdoener, maar ook het stuifmeel van bomen (berk en wilg), struiken (hazelaar) en onkruid (bijvoet en weegbree) kan klachten veroorzaken. Daarnaast zijn factoren als bloeitijd van het betreffende gewas, het weer (bij droog weer neemt de pollenconcentratie toe) en de grootte van de stuifmeelkorrel van invloed op hooikoortsklachten.

Geneesmiddelen
 Geneesmiddelen tegen een allergische reactie bevatten stoffen die de werking van histamine tegengaan: de zogenaamde antihistaminica. Deze zijn zowel vrij als op recept verkrijgbaar.

Acute neus en/of oogklachten
Bij acute neusklachten kun je neusdruppels of een neusspray met azelastine gebruiken. De werking begint na ongeveer 15 minuten en kan tot 12 uur aanhouden. Als je naast neusklachten last van de ogen hebt, kun je eventueel oogdruppels met cromoglicaat gebruiken. Meestal worden door het gebruik van neusdruppels of neussprays ook de klachten van het oog een stuk minder.

Langdurige of vaak terugkerende klachten
Antihistaminica in de vorm van een tablet wordt vaak toegepast bij allergische klachten die langdurend zijn of vaker voorkomen, zoals hooikoorts. Cetirizine en loratidine worden eenmaal daags ingenomen en werken ongeveer 24 uur

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Loop eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan je graag te woord en kunnen je adviseren over middelen om de ergste klachten van hooikoorts te verminderen.

Tot de volgende keer,

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Bezoek ons nu ook op facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_10_02 Kinderboekenweek Burna Nederweert okt 2024-5
Schatpakkers van Pieter Koolwijk
2 oktober 2024 | 16:00
Nederweertenaren-doneren-861-jassen-aan-Kledingbank-Limburg-4
Breng naar het gemeentehuis of Annie van Roij
2 oktober 2024 | 15:43
Gerardusnoveen bij H. Gerardus-Majella kerk in Nederweert-Eind-1
Negen dagen samen in gebed
2 oktober 2024 | 15:00
2024_10_02 De Nachtegaal Someren
Met Michiel Malschaert, de Somerense troubadour
2 oktober 2024 | 14:00

Advertentie