Skip to content

We sluiten natuurlijk geen enkele partij uit

Redactie
24 april 2018 | 22:03

Advertentie

Door Ruben Weekers | Op 24 april verzamelden alle fracties zich in een drukbezochte raadszaal. Procesbegeleider Jan Smolenaars bracht verslag uit van de gesprekken die reeds zijn gevoerd met de partijen. Hete hangijzers zoals de randweg, centrumplan en het buitengebied bleven nog buiten beschouwing, met een aftastende vergadering als resultaat.

‘’Gezien de verkiezingsuitslag kan de huidige coalitie niet worden voortgezet’’, zo citeert procesbegeleider Smolenaars de woorden van verkenner Henk Hermans naar aanleiding van de verkiezingsuitslag. ‘’Er is geen breed gedragen voorkeur, daarom is geen enkele partij uitgesloten van de coalitie’’, luiden de verdere bevindingen van Hermans. Smolenaars vervolgt: ‘’De partijen hebben vooralsnog geen overeenstemming bereikt over de de randweg, het centrumplan en het buitengebied. Zij hechten er daarom waarde aan dat deze drie onderwerpen apart worden besproken in een zogenaamde ‘verdiepingsslag.’’ Deze verdiepingsslag zal achter gesloten deuren plaatsvinden op 28 april aanstaande. ‘’Dit zal bepalend zijn voor het gevolg van de coalitiebesprekingen’’, besluit Smolenaars het eerste gedeelte van de vergadering.

Na de openingswoorden en eerste bevindingen van verkenner Hermans krijgen de raadsfracties de kans om technische verduidelijking te krijgen uit ieders partijprogramma. Smolenaars benadrukt hierbij dat het om téchnische verduidelijking gaat, en niet om inhoudelijke. Dat blijkt soms nogal een opgave. Als Ria Stienen van Nederweert Anders bijvoorbeeld de CDA-fractie bevraagt over hun doelstelling om de hoeveelheid fijnstof de komende tien jaar te reduceren met vijftig procent en vervolgens concludeert ‘’dat het CDA dan negen jaar niks kan doen en er pas het laatste jaar mee aan de slag gaat’’, grijpt de Smolenaars in. ‘’Geen inhoudelijke vragen alstublieft’’, klinkt het wederom. Tijdens deze avond wordt het publiek daarom niet veel wijzer waar de partijen elkaar kunnen vinden. Ieders partijprogramma wordt voornamelijk doorgelicht op abstracte doelstellingen zoals ‘’een duurzame begroting’’, ‘’ondernemers ruimte geven’’ en ‘’het versterken van opvoedkundig klimaat’’. De vergadering buigt zich vervolgens stapsgewijs over de partijprogramma’s aan de hand van thema’s zoals begroting, veiligheid en onderwijs.

Na een uur hebben alle fracties de kans gekregen verheldering te krijgen op alle fronten van ieders partijprogramma. Smolenaars legt vervolgens uit hoe de coalitievorming verder zal verlopen. In tegenstelling tot de wens van de raad (openbare bijeenkomsten voor een transparante coalitievorming) kondigt Smolenaars aan dat de aankomende twee bijeenkomsten besloten zijn. Een vraag vanuit de zaal luidt vervolgens waarom de bijeenkomsten dan toch besloten zijn. Het blijken praktische overwegingen te zijn, aldus Smolenaars, er is niet genoeg plek voor iedereen.

Martin van Montfort, fractievoorzitter D66, vat het ten slotte bondig samen: ‘’In dit stadium sluiten we natuurlijk nog geen enkele partij uit. Het is fijn om na de campagne te zien dat iedere partij welwillend tegenover elkaar staat.’’ Ook Rolf Verheijen (CDA) onderschrijft het belang van dit beginstadium: ‘’Vooral als de verdiepingsbijeenkomsten plaats gaan vinden, zal steeds duidelijker worden waar de partijen elkaar kunnen vinden.’’

Advertentie

6 Reacties

  1. Kijk, dit hadden we natuurlijk wel kunnen verwachten. Niets nieuwe politiek en transparantie; het gaat gewoon weer verder achter de gesloten deuren. Met als argument: “er is te weinig ruimte”. Wie kun je nog serieus nemen? En de ‘nieuwe’ partijen die verandering beloofden, lopen gewoon aan het handje mee. Hebben we daarom op jullie gestemd? Wat een farce! Ga je schamen!

  2. Niet te geloven zeg. Omdat er te weinig ruimte is. Denk dat er genoeg ondernemers in Nederweert zijn die graag een ruimte ter beschikking stellen als dat werkelijk het probleem zou zijn.
    Echt wat een corrupte bende is de overheid toch geworden, dat blijkt meer en meer. Zie ook het regeringsdebat gisteren. Maar op gemeentelijk niveau is het niet minder. Wat valt me dat tegen zeg.

  3. Wat ontzetttend dom om zo al te beginnen, om datgene waar mensen om gestemd hebben uit te stellen in het overleg, van uitstel komd ?
    Ben benieuwd, gaat alles op de oude voet weer verder.

  4. En dan vindt men het gek dat het vertrouwen in de politiek wegzakt. ‘Geen ruimte voor de mensen’, wat een schertsvertoning.

    • Dit is inderdaad te gek voor woorden.
      Allemaal lozen beloftes .
      Zet in pand Wijen stoelen neer, kunnen veel mensen in, en meteen midden in het centrum plan !!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie