Onder leiding van informateur Carla Dieteren hebben de onderhandelaars van JAN, Nederweert Anders en D66 een concept coalitieakkoord opgesteld. Het concept-coalitieakkoord is klaar en is voor iedereen in te zien.
Er is gekozen voor een akkoord op hoofdlijnen, zodat er ook bij de verdere uitwerking veel ruimte is voor inbreng vanuit de samenleving. Er zijn vijf kernwaarden vastgesteld die centraal worden gesteld bij het maken van keuzes en het nemen van besluiten. Dit zijn: gezondheid, duurzaamheid, veiligheid, gelijke kansen voor alle inwoners en investeringen moeten in het belang zijn van de toekomst van onze jeugd.
De komende dagen zullen alle onderhandelaars in gesprek gaan met de eigen achterban over het akkoord. Maandag 11 juni worden de uitkomsten hiervan in een openbare vergadering teruggekoppeld. Deze vergadering vindt plaats in het gemeentehuis en start om 20:45 uur. Iedereen is daarbij welkom, vooraf aanmelden is niet nodig.
Kernwaarden
Plannen, keuzes maken en het nemen van besluiten toetst de nieuwe coalitie aan de vijf kernwaarden die ze belangrijk vinden voor de inwoners: gezondheid, duurzaamheid, veiligheid, gelijke kansen voor alle inwoners en investering in de toekomst.
Randweg
Wat betreft de Randweg N266/N275 wacht de coalitie de provinciale afwegingsnotitie van de alternatieven af. Het advies voor de alternatiefkeuze aan Provinciale Staten wordt een vrije (eigen) afweging, waarbij de partijen respect hebben voor elkaars mening. Bij de advisering over het alternatief houden ze rekening met het draagvlak voor het alternatief en de financiële positie van de gemeente. Bij de uitvoering van het voorkeursalternatief van de N266 zetten ze in op een versnelde uitvoering van een veilige fietsroute naar Weert. De coalitie is zich er van bewust dat de gebiedsontwikkeling in de kanaalzone is verbonden aan het onderzoek van het voorkeursalternatief N266. Dat betekent dat een keuze voor de invulling van de kanaalzone ook een vrije kwestie is, verbonden aan de besluitvorming over het advies over de Randweg c.q. voorkeursalternatief N266.
Centrumplan
De nieuwe coalitie wil het centrum heroverwegen. De partijen laten onderzoeken of er ruimte is om de komst van een nieuwe supermarktlocatie op de locatie Wijen aan de Burgemeester Hobusstraat terug te draaien is, mits het opweegt tegen eventuele schadeclaims en of gemaakte afspraken daarmee niet worden geschonden.
Buitengebied
Samen met de agrarische sector en andere betrokken partijen stellen ze een omgevingsprogramma op voor luchtkwaliteit waarin maatregelen staan die ze willen nemen om in 2022 aan de Europese norm voor fijn stof te voldoen. Het streven is om in 2022 geen knelpuntbedrijven meer te hebben. Ze willen corrigerende maatregelentreffen om fijn stof terug te dringen zoals het realiseren van meer groen. Dit draagt op meerdere manieren bij aan de gezondheid van onze inwoners. Ook wil de coalitie een intrekkingsbeleid opstellen voor leegstaande stallen en uitvoeren.
Duurzaamheid
Ze ondersteunen het plaatsen van vier windmolens in Ospeldijk en willen plannen die ze snel kunnen uitvoeren met voorrang uitvoeren. Hierbij kun je denken aan het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s, verduurzaming van (verenigings)gebouwen en duurzaamheidsbevordering
van bedrijven.
Wethouders
Wie de nieuwe wethouders worden is (nog niet) bekend. Wel krijgt iedere partij één wethouder. Het is de bedoeling dat de nieuwe wethouders op 5 juli worden geïnstalleerd. Vanwege het RaadPop festival voor het gemeentehuis wordt uitgeweken naar de Haaze-Hoof in Ospel.
Vervolg
De titel van het akkoord luidt ‘Samen, Duurzaam, Verbinden. Samen aan de slag voor een gezonder Nederweert’. De komende dagen bespreken de drie partijen het concept met de achterban. Maandag 11 juni wordt het resultaat in een openbare bijeenkomst besproken.
4 Reacties
En zo gaan we terug in de tijd, blijft er straks geen winkel meer over. Mbt de randweg, valt me dan toch weer mee. Maar tja daar is de provincie dan ook in de lead. Wat men verder vergeet is dat men Nederweert niet vooruit helpt, maar naar een onderdeel van Weert.
Schadeclaims?
Gemaakte afspraken??
Graag openbaring hierover.
Het gaat hier over ons centrum, waar al te veel gebeurd is wat niet wenselijk was en waar het herstel
te veel van ons geld gekost heeft.
Hopelijk gaat de nieuwe coalitie niet dezelfde fouten maken.
Ze hebben dat in ieder geval wel beloofd.
Ben benieuwd wat er over 4 jaar van terecht is gekommen. Onderzoeken, plannen, meer groen. Wie gaat dit allemaal weer bekostigen? Juist de inwoners van Nederweert. Het plaatsen vd windmolens in ospeldijk is eigenbelang: de heer Cor de Nijs (Nederweert anders) zit in de windmolen cooperatie, hoezo eigen belang?
Nederweert Anders is een aftreksel van de PVDA! Dat blijkt wel weer uit het coalitieakkoord. Jammer, totaal geen belang voor de inwoners en ondernemers van Nederweert.
Beste heer van Roy. Fijn dat u zich heeft verdiept in het coalitieprogramma. Ik hoop dat veel burgers dit zullen doen. Graag wil ik duidelijk maken dat de Nederweerter Energie Coöperatie een vereniging is waar alle burgers van Nederweert lid van kunnen worden om samen allerlei projecten op te zetten die bijdragen aan de energietransitie. Dit is dus geen commerciële club en het woord eigenbelang past daar dan ook niet bij. Ik sta altijd open voor een goed gesprek en wie weet……..misschien wilt u als burger van Nederweert ook wel lid worden. Zie ook http://www.newecoop.nl m.vr.gr. Cor de Nijs