Skip to content

Op zoek naar de nachtzwaluw in De Groote Peel

Glendi
1 juli 2018 | 8:00

Advertentie

Avondwandeling vanaf Buitencentrum De Pelen
Vogelexcursies zijn meestal ’s morgens bij het ontwaken van de dag, want dat is de tijd dat de meeste vogels zich het beste laten horen. Behalve de nachtzwaluw, daarvoor moet je ’s avonds op pad. Op zaterdag 14 en 21 juli en op vrijdag 27 juli kun je, onder begeleiding van Peelgidsen van Staatsbosbeheer, op zoek naar deze bijzondere vogel. De Nachtzwaluwwandelingen starten telkens om 21.00 uur bij de ingang van het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel.

Nachtzwaluw
Zijn naam zegt het al, de nachtzwaluw is vooral in het donker actief want dan gaat hij op zoek naar voedsel. Nachtzwaluwen zijn vogels van halfopen tot open gebieden. In Nederland is het een vrij zeldzame broedvogel, die het gelukkig de laatste jaren weer wat beter doet. In Nationaal Park De Groote Peel broeden een aantal paren. Rond nachtzwaluwen bestaan allerlei volksverhalen en mythen, die helaas geen van allen enige positieve eigenschappen aan de vogel toedichten. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het mysterieuze leven van de nachtzwaluw: overdag zie je ze niet of maar zelden en ‘s nachts produceert de vogel vreemde geluiden. Aan dit gedrag heeft hij ook zijn bijnaam ‘geitenmelker’ te danken. Mensen dachten vroeger dat nachtzwaluwen ‘s nachts bij schapen en geiten melk dronk. Aangezien er in De Groote Peel geen geiten rondlopen zal dit wel een fabeltje zijn.
Op mooie zomeravonden kun je op zoek naar deze mysterieuze vogel en met een beetje geluk zijn opvallende ratel horen. Behalve de nachtzwaluw richten we tijdens deze excursie de kijker ook op andere dieren die ons pad kruisen. Het is altijd verrassend wat je tegenkomt!

Data en kosten
De excursies op 14, 21 en 27 juli starten om 21.00 uur bij de ingang van het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 8,- voor volwassenen en € 5,50 per kind. Vooraf online reserveren is noodzakelijk en kan via: www.staatsbosbeheer.nl/nachtzwaluwpelen Voor meer informatie: depelen@staatsbosbeheer.nl en telefonisch: 0495 – 641 497.

Foto: Jarno van Bussel

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie