Nederweert24 presenteert, in samenwerking met Hans Melters, dé Vlinderrubriek. Hierin is tot het einde van het jaar elke zondag een vlindersoort op film te zien, inclusief biotopen, wetenswaardigheden en waardplanten. Deze keer:
Het klaverblauwtje
Het klaverblauwtje is een uiterst zeldzame vlinder, welke vliegt van begin mei tot september. De vlinder leek in 1974 uit Nederland verdwenen. Vanaf 2001 worden er weer regelmatig vlinders gezien met name op de Sint Pietersberg. Na een korte balts vindt laag in de vegetatie de paring plaats die ongeveer een uur duurt. Tijdens de paring klimt het paar langs een grasspriet omhoog.
Vlinders
Aan de vlinder gaan heel wat stadia vooraf. Van eitje naar rups, van rups naar pop, van pop naar vlinder. Vlinders staan voor lente, verliefdheid en zorgeloosheid. Veel vlindersoorten hebben het echter moeilijk in Nederland. In Nederland leven meer dan 2400 soorten vlinders, maar dat zijn niet allemaal dagvlinders. Een groot deel daarvan zijn nachtvlinders of micro-vlinders (heel kleine vlindertjes). Er leven nu nog 53 soorten dagvlinders in ons land. Er zijn er al 17 verdwenen uit Nederland. Dat komt bijvoorbeeld doordat hun leefgebieden aangetast zijn.
Na overleg en met toestemming van de Vlinderstichting wordt bij elke video van een vlinder naar de website van de Vlinderstichting verwezen voor meer info betreffende de soort.
Er zijn nog geen reacties geplaatst