Het is al langere tijd droog in onze regio. Dat betekent dat we met z’n allen extra alert moeten zijn op natuurbranden. Zeker in grote natuurgebieden zoals Nationaal Park de Grote Peel is het belangrijk om goed op te letten.
Ontwikkelingen volgen
De brandweer volgt met meetstations de droogteontwikkelingen op de voet. Als een natuurbrand ontstaat, rukt de brandweer met extra mensen en extra materieel uit zodat de brand snel geblust wordt. Hierbij kunnen ze ook de hulp inschakelen van andere regio’s zoals Zuid-Limburg, Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost.
Verandering kleurcodes
De brandweer en natuurorganisaties namen eerder dit jaar afscheid van de vijf kleuren lichtgroen, groen, geel, oranje en rood om aan te geven in welke risicofase de kans op natuurbrand zich bevindt. In de plaats daarvan zijn er twee ‘fasen’. Fase ‘regulier risico’ (1) is zoals altijd: wees voorzichtig met vuur in de natuur. Zodra een gebied in fase ‘extra alert’ (2) zit, voeren hulpdiensten en natuurbeheerders extra controles uit.
Iedereen kan helpen
Tijdens de huidige natuurbrandrisicofase vragen brandweer en gemeente inwoners en recreanten om extra alert te zijn op het ontstaan van (natuur)brand. Natuurlijk kun je nog steeds gerust de natuur intrekken, maar meldt vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112.
Er zijn nog geen reacties geplaatst