Skip to content

Gemeente Nederweert aan de slag met duurzaamheid

Redactie
29 augustus 2018 | 13:00

Advertentie

De gemeente Nederweert gaat op korte termijn aan de slag met energiebesparing en verduurzaming van de eigen gebouwen: een actiepunt uit het nieuwe coalitieakkoord. In het Nationaal Energieakkoord is afgesproken dat overheidsgebouwen in 2030 gemiddeld een energielabel A moeten hebben. In afwijking van deze afspraak wil de gemeente bepaalde gebouwen sneller verduurzamen.

Energielabels
Gemeente Nederweert heeft 11 gebouwen in haar bezit waaronder de kerktoren en 3 molens. Voor gebouwen met een publieksfunctie van meer dan 250 m2 oppervlakte is een Energielabel wettelijk verplicht. Deze verplichting geldt voor het gemeentehuis, sportcentrum De Bengele, de bibliotheek en gymzaal Ospel. Deze gebouwen hebben daarom nu ook een actueel energielabel gekregen. Het gemeentehuis kreeg een D-label, sportcentrum De Bengele een C-label, de bibliotheek een A-label en gymzaal Ospel een G-label. Het Energielabel hangen ze zichtbaar op in de gebouwen.

Van MJOP naar DMJOP
Het onderhoud van gemeentelijke gebouwen gebeurt op basis van meerjarenonderhoudsplannen (MJOP). Voor gebouwen met een energielabel zijn de onderhoudsplannen omgebouwd naar duurzame meerjarenonderhoudsplannen (DMJOP). Dat wil zeggen dat in deze plannen ook verbetermaatregelen staan, die de energieprestatie en het binnenmilieu ten goede komen. Voorbeelden hiervan zijn het toepassen van ledverlichting, isoleren, warmtepompen, het optimaliseren van verwarmingsregelingen en het plaatsen van zonnepanelen.

Versneld verduurzamen
Bij het opstellen van de DMJOP is uitgegaan van de afspraken volgens het Nationaal Energieakkoord: gemiddeld een A-label in 2030. Dat betekent ook dat de maatregelen om dit te bereiken, uitgesmeerd zijn tot dat jaar. Voor het gemeentehuis was een aantal energiebesparende maatregelen vooral op het eind van deze periode gepland, nabij 2030. Maar ze willen sneller verduurzamen zodat het gemeentehuis ook eerder het A-label krijgt. Hiervoor hebben ze een aantal maatregelen op een verantwoorde manier naar voren gehaald. Bijvoorbeeld een warmtepomp in het gemeentehuis. Die maatregel stond voor 2026 gepland en ze halen deze nu naar 2020. Volgens de nieuwe planning zijn alle maatregelen voor het gemeentehuis dan in 2021 klaar.

Planning
Op 21 augustus zijn de nieuwe (duurzame) meerjarenonderhoudsplannen en Energielabels vastgesteld. Op 9 oktober 2018 behandelt de gemeenteraad een voorstel om het budget beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het onderhoud en energiebesparende maatregelen. Zodat ze het duurzaamheidsstreven ook daadwerkelijk kunnen omzetten in resultaten.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_28 Kermis Weert twee minuten stil voor overleden Hans van Tol jr-3
Ter nagedachtenis aan 28-jarige Hans van Tol jr.
28 september 2024 | 21:45
2024_09_28 Dierendag bij PetsCo Nederweert De leukste dag van het jaar1
Leuke en lekkere cadeautjes
28 september 2024 | 20:00
2024_09_28 Auto en bestelbus botsen op Ringbaan-Noord-1
Niemand raakte gewond
28 september 2024 | 19:05
Kaars
Respectvol eerbetoon aan overleden exploitant
28 september 2024 | 16:19

Advertentie