Skip to content

Geschiedenis familie Aerthijs Ospel

17 september 2018 | 13:34

Een jaar geleden gaf Henk Hermans voor de Heemkundevereniging Nederweert een inleiding over de betekenis van de familie Aerthijs voor de oprichting van de parochie Ospel en de bouw van de kerk. Deze inleiding was alleen mogelijk nadat Henk een uitgebreid heemkundig en genealogisch onderzoek had gedaan over de gebeurtenissen in de vijf gehuchten van de latere parochie Ospel in het midden van de 19e eeuw en de betekenis daarin van de familie Aerthijs.

Limburgs Tijdschrift voor Genealogie
Na deze avond voor de Heemkundevereniging heeft Henk Hermans zijn onderzoek verder doorgezet en zijn werk is onlangs verschenen als hoofdartikel in het Limburgs Tijdschrift voor Genealogie (van het Koninklijk LGOG). Het artikel start met een uitleg over de oorsprong van de naam Aerthijs en stamboom van de familie. 

De 1e bekende voorouder kwam rond 1670 uit Boeket-Nederweert. Met veel details worden 6 generaties van de familie uiteengezet, die rond 1800 in het toenmalige gehucht Ospel terechtkwam in de boerderij met de bekende naam Bî-j Haaze (op de plaats van het huidige Aerthijsplein). De laatste directe afstammelingen kwamen in Meijel terecht. De boerenkoning Jan Truijen trouwde met een kleindochter van Mathias Aerthijs. Door uitgebreid archiefonderzoek kon de naam Aerthijs met regelmaat aan de ontstaansgeschiedenis van de parochie Ospel gekoppeld worden. Daarbij werd ook duidelijk dat de familie zéér vermogend was. In een “akte van verdeling” van 1881 worden tientallen bezittingen (uitgeleend geld, landerijen en boerderijen) aangehaald die in totaal een waarde hadden van fl. 200.000,-. Te bedenken dat toentertijd een boerderij met grond een waarde van ± fl. 3.000,- had…. 

Henk Hermans is er voor een belangrijk deel in geslaagd de oorsprong van deze rijkdom te achterhalen. Voor een deel blijft dat nog rusten in de nevelen van de geschiedenis. Het heemkundige deel van het artikel gaat vooral in op de geschiedenis van het ontstaan van de parochie Ospel en de (financiële) steun die uitging van de (ongehuwde broers en zus) Henricus, Jan en Digne Aerthijs. Een andere zus Petronille was inmiddels getrouwd en woonde aanvankelijk in de Neerkant en later in Meijel. De familie Aerthijs heeft de parochie gesteund met (later kwijtgescholden) leningen voor de bouw van de kerk; bijdragen voor het orgel; schenking van een klok; schenking van gebrandschilderde ramen; enz.

Zoals een goed genealogisch en heemkundig artikel betaamd worden de 34 bronnen, waaruit Henk Hermans, de schrijver van het artikel, heeft geput aan het eind van het artikel in detail aangehaald. Dit kan voor anderen weer de aanleiding zijn voor verder onderzoek.

Het betreffende exemplaar van het Limburgs Tijdschrift voor Genealogie is voor € 7,50 te verkrijgen bij Bert van Laer (voorzitter van de Werkgroep Genealogie van de Heemkundevereniging Nederweert, mail: vanlaer@home.nl of mob: 0653 373352).

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Dode-kat-Budschop
St. Rochusstraat in Budschop
28 december 2024 | 14:34
2024_12_28-Ongeval-Ringbaan-Noord-Weert-1
Een ‘troostknuffel’
28 december 2024 | 14:19
Foto | © Marijke Vaes-Schroën | Staatsbosbeheer
Maandoverzicht van januari 2025
28 december 2024 | 13:00
2024_12_28-Boeekkrampe-en-zoee
Elke zaterdag een nieuwe aflevering
28 december 2024 | 12:01

Advertentie