Skip to content

“Fijn om onder de mensen te zijn”

Redactie
4 oktober 2018 | 16:00

Advertentie

Een tijdje geleden riepen we inwoners en organisaties op om initiatieven aan te dragen voor de Week tegen Eenzaamheid. En wat kwamen er veel reacties en ideeën bij ons binnen. Uiteindelijk resulteerde dit in een gevarieerd programma. De leerlingen van Citaverde trapten de week af met de activiteit Jong ontmoet Oud. Deelnemers namen samen met de jongeren deel aan verschillende activiteiten, gericht op koken, groen, techniek en creativiteit. Wethouder Henk Cuijpers opende de week, ook wel Kom erbij genoemd: “Het is belangrijk om een luisterend oor te hebben voor andere mensen en aandacht te hebben voor elkaar”. Het programma is nog in volle gang. Wil je meedoen, kijk dan op de website voor de mogelijkheden.

Voor iedereen anders
Het gevoel van eenzaamheid is voor iedereen anders. Eenzaamheid is ook vaak een verborgen probleem. Van de buitenkant is niet te zien aan mensen of zij zich eenzaam voelen.

Week tegen Eenzaamheid
In de Week tegen Eenzaamheid, van 27 september t/m 6 oktober, vraagt men aandacht voor dit probleem en worden er allerlei activiteiten en workshops georganiseerd. Eenzaamheid samen signaleren en aanpakken is van groot belang. Nieuwe ontmoetingen en mee kunnen doen, staan centraal. Daarnaast is er aandacht voor het gevoel (soms) alleen of eenzaam te zijn.

Veel aanmeldingen
Iris van de Ven, regisseur leefbaarheid, is blij dat er zoveel initiatieven bij de gemeente zijn aangemeld. “We startten met de activiteit Jong en Oud in het Citaverde College en het begin is altijd even spannend. Maar dankzij de goede organisatie en de inzet van de leerlingen was het meer dan geslaagd”, aldus Iris. Ook de leerlingen vonden het gezellig: “We hebben gedanst voor en met de mensen. We hebben gemakkelijke danspasjes geoefend, zodat ze goed mee konden doen. Je kon zien dat iedereen veel plezier had”. En dat werd ook door de deelnemers bevestigd: “Het is zo fijn om weer eens onder de mensen te zijn. Ik heb echt een hele leuke middag gehad“. Ook schooldirecteur Eric Bouwmans is tevreden: “Wij vinden het belangrijk om mensen aan elkaar te verbinden. Zo doen we al veel in de regio. We hebben leerlingen die gaan wandelen met ouderen en spelletjes met hen spelen. Ik vind dit belangrijk voor de ontwikkeling van onze leerlingen”.

Voor ieder wat wils
Het aanbod in de Week tegen Eenzaamheid is zo divers, er is voor ieder wat wils”, zegt Iris. “Zo was er op vrijdag 28 september een gezellige lunch in openluchtmuseum Eynderhoof. Deelnemers konden samen terug in de tijd en oude ambachten en verhalen delen”. Wethouder Peter Koolen was ook aanwezig en hoopt dat eenzame inwoners elkaar blijven opzoeken en aan de vele mooie initiatieven meedoen die de vrijwilligers organiseren”. En verder konden er op vrijdag pizza’s gebakken worden bij tipifeestje.nl en was er in het weekend tijdens verschillende kerkdiensten aandacht voor eenzaamheid.

Aandacht voor eenzaamheid
Deelnemers genoten ook van het Vlinderpaât, de Vlinderwandeling van Zorgcentrum St. Joseph naar de levende tuin van Bosserhof. In Buitencentrum De Pelen traden de Lollypops op, twee dames die o.a. Nederlandstalige muziek uit de jaren ‘60 en ‘70 ten gehore brachten. Op maandag 1 oktober organiseert Modevakschool Maria van der Kruijs een bijeenkomst om samen kleding te maken. Er is ook gelegenheid om op die dag naar de beweegtuin van Zorgcentrum St. Joseph te komen. Het Ospels Steunpunt houdt op woensdag 3 oktober een thema-avond over eenzaamheid voor de vrijwilligers van alle steunpunten in onze kernen.

Iets betekenen voor elkaar
Wethouder Cuijpers vindt het mooi om te zien dat er vanuit de gemeenschap zoveel betrokkenheid is: “Er gaat al veel goed in Nederweert. Er zijn prachtige initiatieven die de leefbaarheid in onze kerkdorpen verbeteren. Plekken waar mensen samen komen, waar inwoners met een hulpvraag terecht kunnen en activiteiten waar een buurt samen de handen uit de mouwen steekt. En ook nu zie je weer dat er voor een initiatief als Kom erbij veel aanmeldingen zijn. En dat er dus veel bereidheid is om iets te organiseren voor elkaar, iets te betekenen voor elkaar”.

Meedoen kan nog!
De Week van de Eenzaamheid, oftewel Kom erbij, duurt t/m zondag 7 oktober. Wil je de komende dagen nog meedoen aan een of meerdere activiteiten, dan kan dat uiteraard. Zo organiseert Seniorenvereniging Leveroy een gezellige middag op vrijdag 5 oktober en is er op zaterdag 6 oktober in Budschop een wandeling met quiz. Toneelvereniging De Krottepoffers sluit de week af met de voorstelling Nee schat, nu niet, die in het teken staat van de ouderen van Nederweert. Daar vind je het programmaboekje met de precieze tijden en eventuele kosten.

Wekelijks
Ook Huiskamer Nederweert, Gasterij de Ontmoeting en De Gunnerij organiseren deze week activiteiten. Maar u kunt hier wekelijks terecht! Dus kom gerust eens een kijkje nemen. De deur staat voor je open, de koffie staat klaar.

Initiatief melden
Graag gaat de gemeente samen met jou eenzaamheid te lijf in de Week tegen Eenzaamheid. “Er zijn al contacten gelegd en nieuwe ideeën uitgewisseld tussen deelnemende organisaties, dus de strijd tegen eenzaamheid gaat door”, zegt Iris. “Heb je ook een idee? Laat het me weten. Dan kijken we samen wat er mogelijk is!

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_27 Herfstmodeshow InBtween-18
Bekijk hier de trends
27 september 2024 | 15:00
Politieauto-politie-stock 2024
Laat je niet neppen, wees alert
27 september 2024 | 13:56
Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00

Advertentie