Op dinsdag 2 oktober vond in De Dorpsherberg in Ospel de eerste actieve meedenksessie plaats. Ruim 100 belangstellenden dachten mee en deden mee. Op dit moment verzamelt de gemeente alle informatie. Samen werken ze aan een buitengebied waar het aantrekkelijk wonen, werken en recreëren is. Soms vraagt een bepaald onderwerp direct om actie, terwijl je op een ander terrein meer tijd hebt. Twee actuele zaken in het buitengebied zijn de gecombineerde luchtwassers en de stoppersregeling.
Gecombineerde luchtwassers
Gecombineerde luchtwassers worden gebruikt om geur, ammoniak en fijnstof te verminderen. Uit landelijk onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat deze luchtwassers niet de berekende resultaten leverden. De gemeente Nederweert telt 42 locaties waar gecombineerde luchtwassers zijn vergund. De komende tijd inventariseren we hoeveel van de vergunde luchtwassers daadwerkelijk zijn gerealiseerd.
Knelpunten oplossen
Daarna gaan we met de sector het gesprek aan om te zien of er knelpunten zijn. En zo ja, hoe we die dan kunnen oplossen. “We zijn ook afhankelijk van stappen die de landelijke overheid nog neemt met betrekking tot dit onderwerp”, aldus Daphne Kempkens, die onder andere het geurbeleid onder haar hoede heeft. Dat het onderwerp actueel is, wordt nog eens bevestigd door de vragen van een raadsfractie. Deze zogenaamde artikel 41 vragen dienen uiterlijk binnen 30 dagen na ontvangst beantwoord te zijn. “Natuurlijk gaan we dat doen”, aldus Kempkens.
Stoppersregeling
Een tweede actueel onderwerp is de landelijke stoppersregeling van het Actieplan ammoniak. De stoppersregeling eindigt op 1 januari 2020. Dit betekent dat alle stallen vanaf 1 januari 2020 moeten voldoen aan het Besluit emissiearme huisvesting. Agrariërs die zich hebben aangemeld voor de stoppersregeling dienen zich te beraden op hun toekomstplannen. Als een ondernemer besluit te stoppen, dan mag hij vanaf 1 januari 2020 geen dieren meer houden.
Zelf melden
Het structureel beëindigen van een milieurelevante activiteit moet een bedrijf altijd melden (melding Activiteitenbesluit). Dit is niet vrijblijvend. Ook moet de vergunning zijn ingetrokken. Het verzoek om een vergunning in te trekken, dient een bedrijf zelf bij de gemeente in. Besluit een ondernemer door te gaan, dan zal een bedrijf op 1 januari 2020 moeten voldoen aan de dan geldende normen en voorwaarden.
Nieuwe vergunning
Ondernemers die eerder hebben aangegeven te stoppen, maar nu toch door willen gaan, dienen tijdig een nieuwe vergunning aan te vragen of een melding Activiteitenbesluit te doen. Tenslotte zal een bedrijf op 1 januari 2020 in werking moeten zijn zoals aangegeven in de nieuwe vergunning of melding.
Tijdig informeren
Agrariërs die eerder hebben aangegeven te willen stoppen, zijn onlangs per brief geïnformeerd over de naderende datum. De brief maakt deel uit van het plan van aanpak Handhaving stoppersregeling Ammoniak. De acties in dit gemeentelijk plan zijn er op gericht om bedrijven op tijd en afdoende te informeren.
Omgevingsvisie
Naast bovenstaande actuele onderwerpen werken we aan een nieuwe Omgevingsvisie voor het buitengebied. Hierin zetten we in op een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving. Een buitengebied waar het prettig wonen, werken, ondernemen en recreëren is. De Omgevingsvisie vormt de opmaat voor de invoering van de Omgevingswet. De visie geeft de koers aan voor ons buitengebied op hoofdlijnen. Op www.nederweert.nl/omgevingsvisie vindt u alle informatie over het proces om te komen tot een nieuwe Omgevingsvisie. Gaandeweg het traject breidt de informatie zich uit. Bezoek deze pagina daarom regelmatig.
Er zijn nog geen reacties geplaatst