Skip to content

Van Afval naar Grondstof


16 oktober 2018 | 9:00

Inwoners centraal stellen bij de uitvoering van nieuw afvalbeleid

Het huidige contract voor de afvalinzameling in de gemeente Nederweert loopt af in 2019. Daarom is het goed om uitgangspunten vast te stellen voor een nieuwe wijze van afvalinzameling in Nederweert. JAN is voorstander van een circulaire recycling en vindt dat hierbij de inwoners als gebruiker centraal moeten worden gesteld. Het College van B&W heeft aangegeven de inwoners dan ook te betrekken bij de verdere uitwerking van dit afvalbeleid. 

Van Afval Naar Grondstof
Als we kijken naar hoe de situatie op dit moment is, zal het een hele uitdaging zijn om naar een circulaire economie te gaan. Het vraagt een hele andere kijk op afval. De vernieuwing hierbij zit ‘m in de eerste plaats in mensen. Voor de gewenste verandering van ‘afval weggooien’ naar het ‘teruggeven van grondstoffen’ is een andere mindset nodig van inwoners, werknemers en ondernemers. Daarom moet de mens in zijn kracht worden gezet en moet de gemeente inzetten  op gedragsverandering.

Voorbeelden in het land
In meerdere gemeentes in Nederland is helaas gebleken dat ambitieuze plannen – om met name het restafval streng te beperken – botsen met de burger. Het succes van een nieuwe vorm van afvalscheiding hangt voor een groot gedeelte af van de bereidheid van de inwoners. Daarom heeft JAN bij het College van B&W erop aangedrongen om de inwoners vooraf te betrekken bij het opstellen van het uitvoeringsplan. De inwoners zijn nu namelijk gewend aan de huidige wijze van inzameling. En een verandering zoals verzamelen in twee afvalcontainers of aanbieden van restafval bij een gemeentelijke inzamelcontainer vraagt een extra inspanning van de inwoners. JAN vindt dan ook dat deze nieuwe werkwijze vooral samen met onze inwoners moet worden vormgegeven. Pas daarna kunnen we aan de slag met de doorvoering van belangrijke maatregelen wat betreft afval scheiden.

Duurzaamheid
Het mag duidelijk zijn dat duurzaamheid ook op het gebied van afval bij JAN hoog in het vaandel staat. Om de hoge ambities te verwezenlijken is het betrekken van de inwoners en bedrijven op dit onderwerp cruciaal. Een lokaal circulaire economie wordt immers gebouwd door eigen mensen!

Advertentie

2 Reacties

  1. Als de afval containers een groter schuifklep hebben ,dan die met een rolklep waar de zakken in blijven vastzitten dan zou er al minder afval rond slingeren.
    Waarom een foto van afval van buitenlanders, ??
    Twee aparte afvalcontainers werkt ook niet, meestal gaat alles in de restafval bak vooral bij warm weer. Dit doen veel inwoners van Someren ook.
    Daar staan ook afvalcontainers bij de scholen speciaal voor pampers ,dit scheelt ook veel in restafval.

    • Grotere schuifklep in afvalcontainers ,zoals die bij Emte staan.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Foto | Marie-José van Lierop-Ploem
Iedereen is van harte welkom
22 december 2024 | 21:00
livestream-kerk-ospel-ton-sieben
Parochie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
22 december 2024 | 20:00
Praktijk Jij bent Oké Lisette Poell
Iets waar velen reikhalzend naar uitkijken
22 december 2024 | 19:00
2024_12_22-Sluit-het-jaar-af-met-een-lekker-lange-Peelwandeling-Marijke-Vaes
Eindejaarwandeling vanaf buitencentrum De Pelen
22 december 2024 | 12:00

Advertentie