Wist je dat een duobak in de gemeente Nederweert gemiddeld 280 kilogram afval per jaar bevat? Dit is 118 kilogram afval per inwoner per jaar. Hiermee scoort de gemeente Nederweert niet slecht. Gemiddeld ligt de hoeveelheid afval bij gemeenten met een vergelijkbare omvang op 134 kilogram per inwoner. Ook op het gebied van kosten presteert Nederweert goed. Met de totale afvalbeheerkosten behoort de gemeente tot de 20 goedkoopste gemeenten van Nederland. Prima resultaten, maar achterover leunen is er niet bij. Want de afvalmarkt is in beweging!
Veel restafval verbrand
Vroeger werd afval op een grote hoop gestort. Daarna werd het beperkt gescheiden ingezameld en kwamen er verbrandingsovens voor het restafval. Tot 2011 was het Nederlandse beleid vooral gericht op afvalscheiding en verbranding van restafval.
Niet weggooien, maar nieuwe producten maken
Het nieuwe beleid is meer gericht op de filosofie Van Afval Naar Grondstof (VANG). Afvalproducten worden daarbij steeds vaker gebruikt als grondstof om nieuwe producten van te maken. Neem bijvoorbeeld het gft-afval dat wordt omgezet naar compost. Of kunststof verpakkingsafval dat we weer inzetten om er nieuwe producten van kunststof van te maken.
Wat zit er nog in ons restafval?
Het restafval in de duobak bevat nog altijd veel grondstoffen. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddelde restafval in Nederweert voor meer dan de helft bestaat uit gft-afval. Dit wordt nu verbrand in verbrandingsovens, terwijl hier via vergisting en compostering gemakkelijk biogas en compost van te maken is. Via de ondergrondse containers zamelen we al 22 kilogram PMD (plastic, metalen en drankenkartons) in. In het restafval zit nog ongeveer 13 kilogram van ditzelfde afval dat we prima kunnen recyclen.
Een gemiste kans! Want door dit afval beter te scheiden, dragen we bij aan een zogenaamde circulaire economie en lagere verwerkingskosten. En dit laatste merk je in je portemonnee.
Beleidskader VANG
Op dinsdag 9 oktober stelde de gemeenteraad het beleidskader VANG vast. Hiermee geeft de gemeente mede invulling aan het duurzaamheidsbeleid. Ze gaan uit van zoveel mogelijk scheiden vooraf in plaats van nascheiding. Ze zien afval meer en meer als grondstof. En ze nemen daarbij de inwoners van Nederweert ‘als gebruiker’ als uitgangspunt.
De doelstellingen
In 2020 hebben we maximaal 100 kg restafval per inwoner. In 2025 hebben we maximaal 30 kg restafval per inwoner. Effectief en efficiënt
Op basis van dit beleidskader bekijkt de gemeente welke manier van afvalinzameling past bij het bereiken van de doelstellingen. Hierbij hebben ze als uitgangspunt ‘effectief en efficiënt’. Ze zoeken naar een duurzame balans tussen milieu, service en kosten. Een belangrijke factor bij het bepalen van het juiste inzamelsysteem zijn de inwoner. Het succes van afvalscheiding begint namelijk bij het draagvlak voor het inzamelsysteem bij de gebruiker.
Nota Van Afval Naar Grondstof
Hier kun je de nota Van Afval Naar Grondstof lezen.
1 Reactie
Er moet meer op grondstoffen gescheiden worden, dit moet je niet door burgers/leken laten doen.
Beter is alles op een hoop en laten scheiden door professionals met hun technieken.
Als je diverse afvalfirma’s ziet rijden met de slogans op de vrachtwagens, de slogan komt vaak neer op “afval is geld waard”.