Skip to content

De top

Redactie
17 november 2018 | 21:00

Advertentie


In ieder vakgebied is een top. In de sport mogen Lieke Martens en Epke Zonderland zich terecht topsporter noemen. Ook binnen het bedrijfsleven worden degenen die bovenop de apenrots staan als top aangeduid. Topmannen van ING, ASML en Albert Heijn gelden als de crème de la crème van het kapitalisme. Ook de hoogste garnituren binnen de criminaliteit krijgen de eretitel topcrimineel. Apart, hun werkzaamheden zijn volgens velen niet zo ‘top’.

De mannen die afgelopen week terecht stonden voor hun poging om topcrimineel Benaouf A. vanuit de gevangenis in Roermond los te breken, zullen ongetwijfeld anders beredeneren. Met een helikopter vlogen ze naar de top van de gevangenis om daar hun beminde collega mee te nemen. Als uit een film besloten ze hun gewaagde plan uit te voeren. Gevolg: 24 tot 30 maanden gevangenisstraf. Top.

Nationale knuffelcrimineel Willem Holleeder behoort volgens diverse rechters ook tot de top van de Nederlandse onderwereld. Bij verschillende media krijgt hij daarom de kans zijn carrière te verbloemen. De topboef weet zijn afpersingen, liquidaties en bedreigingen zodoende te voorzien van een kolderieke charme. Negativiteit verhullen en positiviteit benadrukken, het lijkt wel een politicus.

De uitzondering die misschien wel degelijk de titel topcrimineel verdient, is wijlen Amerikaans maffioso Joey Gallo. Deze afgezant van de New Yorkse Profaci-familie werd geroemd om de humane benadering binnen zijn maffiabestaan. Hij weigerde gijzelaars op te offeren en had een afkeer voor wapens. Bob Dylan portretteerde hem in zijn nummer ‘Joey’ als topcrimineel en topvent. Terecht? Vormt uw eigen vonnis.

Of het begrip topcrimineel voortkomt uit de zweem van romance die om het boevenambt heen hangt, is niet te zeggen. Toch kunnen we stellen dat de top van de onderwereld niet erg hoog staat, net aan het begin van de bovenwereld lijkt me.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00
Kermisoefening 2024 Weert kermis - Johan Horst-5
Veel hulpverleners op de been
27 september 2024 | 9:45
Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00

Advertentie