Skip to content

Kinkhoest

20 november 2018 | 15:00

Veel ziekten komen voortdurend voor onder de bevolking en zijn zo besmettelijk dat kinderen bij een eerste contact de ziekte krijgen. Daarom worden ze kinderziekten genoemd.

Wat zijn kinderziekten
Het lichaam vormt bij het eerste contact antistoffen, waardoor de ziekte zelden of nooit een tweede keer bij dezelfde persoon voorkomt. Bijna ieder kind heeft wel eens vlekjes of blaasjes op de huid. Vaak betreft het een van de bekende kinderziekten. Deze ziekten zijn meestal het gevolg van een besmetting met een virus of bacterie.

Virale kinderziekten zijn: bof, mazelen, rode hond, vijfde ziekte, waterpokken en de zesde ziekte.
Bacteriële kinderziekten zijn: kinkhoest, hersenvliesontsteking en roodvonk.

De tijd tussen het binnendringen van de ziektekiemen en de eerste ziekteverschijnselen noemen we de incubatietijd. Infecties met bacteriën kunnen doorgaans bestreden worden met medicijnen.

Kinkhoest
Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie en kent een incubatietijd van zeven tot tien dagen.

Verschijnselen
De verschijnselen zijn in te delen in twee stadia. In het eerste stadium zijn een loopneus, hoesten en lichte temperatuurverhoging de belangrijkste verschijnselen. De klachten worden nog niet herkend als kinkhoest, maar de patiënt is wel besmettelijk. Dit stadium heet officieel het catarrale stadium.

Eén tot twee weken na het eerste stadium treden vooral ’s avonds hoestaanvallen op. De hoestaanvallen gaan gepaard met hevige benauwdheid, gierende ademhaling en soms braken. De aanvallen treden op met korte tussenpozen, totdat ze eindigen in het moeizaam ophoesten van taai wit slijm uit mond en neus. In dit stadium, officieel het convulsieve stadium genoemd, kunnen ook nevenverschijnselen zoals een neusbloeding en bloedingen in het bindvlies van het oog optreden. Het kind voelt zich tussen de aanvallen door niet ziek. De klachten kunnen tot wel 3 a 4 maanden aanhouden, kinkhoest wordt daarom ook wel de ‘100-dagenhoest’ genoemd.

Besmettelijkheid
Vanaf de eerste verkoudheidsverschijnselen tot vier weken na het begin van de hoestaanvallen. De besmetting vindt plaats door de lucht via besmette druppeltjes ( niezen en hoesten).

Verzorging
Het is vooral belangrijk niet in paniek te raken wanneer je kind een hoestaanval heeft. Probeer het kind gerust te stellen.

Complicaties 
Een longontsteking kan een complicatie zijn van kinkhoest

Huisarts raadplegen
Bij twijfel of voor het behandelen van een eventueel bijkomende luchtweginfectie neem je contact op met je huisarts.

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen?  Of wil je weten wat jouw Alphega apotheek op een ander vlak voor je kan betekenen? Loop dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan je graag te woord!

Tot de volgende keer,

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Bezoek ons nu ook op facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert

 

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Uitvaartbegeleiding van den Boom
18 november 2024 | 12:00
Bezoek aan de hooggelegen ‘Beiaard’-expositie
18 november 2024 | 11:17
Een gedicht…..
18 november 2024 | 9:00
Zaterdag 14 december en zondag 15 december
18 november 2024 | 8:00

Advertentie