Skip to content

Kun je tekorten opbouwen door gezond te eten?

1 december 2018 | 18:00

Vorig weekend heb ik de opleiding tot 3Care leefstijlspecialist gevolgd en mogen afsluiten door mijn certificaat in ontvangst te nemen! Het waren 3 super drukke dagen maar heel leuk om zo met je vak bezig te zijn. En ook een aantal eyeopeners gekregen tijdens deze dagen.

Wat je eet, is wie je bent. Het dieet van de Nederlander verandert voortdurend. Dat geldt niet alleen voor de samenstelling van maaltijden, maar ook voor de voedingswaarde van ons eten. Volgens Amerikaans onderzoek daalde de voedzaamheid van 43 groenten in een halve eeuw fors. Daardoor krijgen mensen minder bouwstoffen binnen. Te weinig selenium bijvoorbeeld, dat de rode bloedlichaampjes beschermt en de schildklier ten goede komt. Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot concentratieproblemen en zelfs psychische afwijkingen. En een vitamine-D-tekort heeft effect op spierkracht en botsterkte. In de praktijk heb ik een document uit Elsevier TerZake liggen waar dit mooi op zichtbaar is. Daar is de daling van mineralen per groentesoort berekend van 1950-1999, bijvoorbeeld een radijs is 46% minder voedzaam geworden! Je kunt er dus niet blind vanuit gaan dat als je ‘reuze gezond’ eet je ook echt alles binnenkrijgt wat je nodig hebt. Er zijn nog te veel misverstanden over voeding, waardoor je soms denkt dat je heel goed bezig bent, maar intussen in hoog tempo tekorten oploopt.

Als er tekorten ontstaan haalt je lichaam energie (eiwitten) uit spierweefsel. Dit is ongezond en brengt het lichaam in totale stress. Ook je hart is een belangrijke spier, daar valt niet mee te spotten! Balans is het sleutelwoord voor een gezond resultaat. Gezonde voeding bestaat uit: gezonde koolhydraten, essentiële en gevarieerde eiwitten en essentiële en gevarieerde vetzuren.  De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid essentiële voedingstoffen krijgen we niet binnen, ook niet als we gezond eten. Door o.a. moderne landbouwmethoden, raffinage van voedingsmiddelen, fastfood en kant-en-klaar producten komt ons lichaam te kort. En dat terwijl door stress en vervuiling van onze leefomgeving, de behoefte aan deze voedingsmiddelen is toegenomen. 

Maar ook door verkeerde aannames van adviezen. Bijvoorbeeld mensen die een hoge bloeddruk hebben krijgen vaak te horen dat ze zoutloos moeten gaan eten. Door dit advies is het devies ‘zoutloos = gezond’ langzaam door gedruppeld tot ons collectieve bewustzijn. Ergens is dit wel terecht. De meeste bewerkte voedingsmiddelen (pakjes, zakjes, chips, koek, ijs) bevatten idiote hoeveelheden zout. En dan ook nog het doorgeraffineerde keukenzout (natriumchloride).

En wat dacht je van de ‘let op vet’ campagnes. We zijn jarenlang bang gemaakt voor vet, vooral verzadigd vet. Maar vet heb je net als alle andere voedingstoffen gewoon nodig. Ook hier weer het woord balans. Als je gezond onbewerkt eet ligt een vettekort op de loer. Een gemiddelde, redelijk actieve volwassene mag meer vet binnenkrijgen dan je denkt: zo’n 1-3 eetlepels per dag. En dat is meer dan je uit je avocado-met-handje-noten haalt. Zeker een derde tot de helft daarvan mag verzadigd vet zijn uit gezonde bronnen (roomboter van grasgevoerde koeien, biologische kokosolie) en de rest uit gezonde onverzadigde bronnen zoals olijfolie en vis(olie). 

En zo kan ik er nog wel een paar opnoemen bijvoorbeeld glutenvrij en het risico op een tekort aan vezels. De meeste glutenvrije producten zit boordevol suikers en hulpstoffen en maar weinig vezels. Je kunt dan beter extra groente en fruit toevoegen aan je voeding. Of een tekort aan calcium als je alle melkproducten hebt afgezworen. We hebben namelijk niet heel veel andere bronnen van deze voedingsstof.

Ben je nu nieuwsgierig geworden wat jouw status is wat betreft tekorten in je lichaam? In mijn praktijk als 3Care leefstijlspecialist kan ik door middel van metingen bekijken hoe het o.a. met je vitaminen en mineralen status gesteld is. Maak dan een afspraak voor een intakegesprek met metingen.

Dimphy Hermans, gezondheidsconsulent

“Jou helpen jezelf te helpen, het beste uit jezelf te kunnen halen, nu en in de toekomst!” Dat is wat ik als gezondheidsconsulent wil bereiken met behulp van het 3care gezondheidsprogramma. Voor meer informatie www.3care.eu of neem contact op met Dimphy via info@dimphy-hermans.nl of 06-130 54 100.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

20241221_Brand-bij-transportband-in-meelfabriek-Weert_12
Moeilijk bereikbare brand
21 december 2024 | 17:27
20241221_Kop-staart-botsing-op-kruispunt-N275-in-Nederweert_1
Niemand raakte gewond
21 december 2024 | 15:32
2024_12_21-Ne-Gruuetse-daeke
Elke zaterdag een nieuwe aflevering
21 december 2024 | 12:01

Advertentie