“Wat eten we vandaag?” Die vraag hoeft u zich niet meer te stellen als u het aan Fer Roost uit Nederweert overlaat. Hij kookt smakelijke warme maaltijden. Zoutarm, gevarieerd en gezond. De maaltijdservice van Fer (53) bezorgt bij iedereen: alleenstaanden, gezinnen en senioren. Ook als u tijdelijk uit de running bent en niet zelf kunt koken, is een belletje naar Fer genoeg om te kunnen genieten van bijvoorbeeld een gebakken runderlap en een heerlijke stamppot.
Toen hem op de middelbare school geadviseerd werd kok te worden, sloeg hij dat advies resoluut in de wind. Hij wilde boer worden. Die droom kwam niet uit. Hij belandde wel in de stallen, maar dan als veeverzorger. Later vervoerde hij kuikens ‘oppe vrachtwagen’. In de vrije tijd trainde hij het 1e damesteam van Merefeldia handbal. In sportkantine ‘Ut Piepke’ kwam hij in gesprek met Herman Poell, eigenaar van Events Unlimited (voor bedrijfsfeesten en catering) en exploitant van de kantine. Herman zocht iemand voor achter de bar. En zo verruilde Fer het vrachtwagenstuur voor de tapkraan. Deze baan bracht hem vanaf 1998 zoetjesaan in de catering, waar hij zich als een vis in het kookwater voelde.
Al doende leert men
Een veeverzorger wordt niet zomaar kok. Fer: “Mijn moeder kan fantastisch koken. Zij maakte van niets iets. Hoe ze het deed? Geen idee, maar het smaakte heerlijk.” Van haar leerde hij veel, maar het échte koksvak leerde hij van Chris Michiels, voormalig meester-kok bij Restaurant Muzerik in Leende. Een typisch geval van leren door het doen, wat al twintig jaar resulteert in een vaste plek achter het fornuis. Eind 2009 startte hij, samen met Margriet en Herman Poell, de warmemaaltijdservice onder de bedrijfsnaam F&P Catering VOF. Vanaf 1 september 2017 staat hij volledig op eigen benen onder de naam Fer Roost Warme Maaltijd Service.
Een balletje gehakt voor iedereen
De meeste klanten zijn senioren. Maar ook gezinnen, alleenstaanden en zieken kunnen rekenen op een lekker soepje, een balletje gehakt en een chocolademousse. Alles zelf en dagvers bereid door Fer. “Iedereen kan bij mij een maaltijd bestellen. Even een belletje of een mail en het is geregeld. Bestellen kan 24 uren van te voren. Mocht het toch niet uitkomen, dan kan de maaltijd tot 48 uren vóór bezorging worden afgemeld. Geen abonnementen, geen gedoe. Gewoon korte lijnen, concrete afspraken.”
Klanten kunnen bij Fer dagelijks kiezen uit twee opties per gang, ook tijdens de feestdagen. De maaltijden worden bezorgd tussen half twaalf en een uur, ’s avonds tussen half vijf en zes. Vaste klanten ontvangen bij hun maaltijd de bestellijst voor de komende week. Anderen worden verwezen naar de website, of krijgen de bestellijst in de e-mail.
Hij levert op talloze adressen in de gemeenten Weert en Nederweert. Onder zijn klanten rekent hij behalve een groot aantal particulieren ook PSW (Pedagogisch Sociaal Werk) en cliënten van Thuiszorg en het Transfercentrum van het ziekenhuis in Weert. Zelfs zijn moeder laat de kookpot tegenwoordig voor wat het is en eet een smakelijk hapje mee.
Eerlijke maaltijden
Fer kent zijn ‘concurrenten’. Noem Hello Fresh of Tafeltje Dekje. “Allemaal prima alternatieven, met mooie producten en maaltijden, maar bij mij hoef je geen abonnement te nemen voor een dagvers bereide maaltijd. Bij mij is het lapje vlees in de braadpan gebakken, vindt de klant echte jus, zelfgemaakte garnituur en toetjes, geserveerd op een porseleinen bord. De maaltijden worden gratis warm bezorgd door een van de vijf vrijwilligers of door mij, gedurende zeven dagen per week. De klant kan kiezen: op werkdagen bezorgen we ’s middags of ’s avonds, in het weekend alleen ’s middags.”
Tussen de bedrijven door
Wie ervaring heeft in deze branche weet dat het hard werken is. Met een service die dag in dag uit versbereide maaltijden belooft, is er weinig tijd voor hobby’s. Bovendien vraagt Fers thuissituatie de nodige aandacht, met drie kinderen waarvan een zoon met een beperking. Echtgenote Susan heeft thuis een goedlopend kinderdagverblijf, van zeven uur ’s ochtends tot zeven uur ‘s avonds. Letterlijk tussen de bedrijven door wordt het gezinsleven gepland en georganiseerd. “Dat vraagt kracht en veel inzet, maar we hebben bewust voor dit leven gekozen!” Een dag in de week wordt Fer ondersteund door Ivo Veltrop, die dan de koksmuts op zet.
Samen
Fers doel? “Ik zou het leuk vinden om mijn klanten in een woonzorgcentrum aan één tafel te brengen, zodat zij samen van een lekkere maaltijd kunnen genieten, in plaats van ieder op zijn eigen kamer. Eten is toch vooral iets om gezellig met anderen te doen.”
Bron: Weert Magazine
Tekst: Francis Bruekers
Foto: Ruud de Vreeze
1 Reactie
Fer, toppie hoe jij kookt voor anderen met veel verstand van zaken en met een goed hart. Succes jonge.
Rob van Boxtel