In de raadsvergadering van 20 november heeft het college aangegeven om haar besluit over de onderhoudsmaatregelen op de Leveroysedijk te heroverwegen. Deze heroverweging heeft nu plaatsgevonden en wordt in de raadsvergadering van 18 december geagendeerd.
Wat gaan ze anders doen
De basis van de keuze is: kiezen voor een robuuste oplossing die moet aantonen welke effecten er optreden in de toekomst. Daarvoor delen ze het wegvak in twee delen op.
Deel 1 is vanaf de Kruisstraat tot aan de Duivelsmeerdwarsdijk. Op dit wegvak worden alle bomen gekapt, en vindt er een herplant plaats in de vorm van een groensingel. Dat wil zeggen een bomenstructuur voorzien van onderbeplanting. De berm zaaien ze met een kruidenmengsel in. Het kruidenmengsel biedt leefruimte voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Een nieuwe vorm van preventieve bestrijding.
Deel 2 loopt vanaf de Duivelsmeerdwarsdijk tot aan de Swelstraat. Op dit wegvak worden alleen de overlastgevende bomen gekapt, en vervangen door nieuwe bomen. Tevens voeren ze op dit wegvak aanvullende maatregelen uit aan de asfaltverharding.
Meerwaarde van de heroverweging
- Vrijkomend stamhout wordt afgezet naar Eynderhoof
- Er wordt een zwaardere maat bomen aangeplant
- De groensingel wordt voorzien van een onderbeplanting
- Er wordt een specifiek kruidenmengsel ingezaaid
De punten 2 t/m 4 dragen bij aan een grotere variatie aan groen, hetgeen op termijn zorgt voor een grotere biodiversiteit.
Extra kosten
Door het sparen van 85 bomen wordt het onderhoud van de Leveroysedijk duurder. De jaarlijkse kosten stijgen hierdoor met 14.687 euro.
Er zijn nog geen reacties geplaatst