De laatste dagen van het jaar zijn aangebroken. De geluiden van de top 2000 klinken uit de radio en dat vindt de fractie van Nederweert Anders een goed moment om eens terug te kijken naar 2018 en vooruit te kijken naar 2019.
Nederweert Anders
2018 was voor Nederweert Anders een bijzonder jaar. Een jaar waarin we vanuit een maatschappelijke beweging de keuze gemaakt hebben om tevens een politieke partij te worden. Als maatschappelijke beweging wilden we de discussie los krijgen over de belangenafweging in Nederweert, als politieke partij hebben we meegedaan aan de Gemeenteraadsverkiezingen en zitten we nu in de raad en in het college.
Veel mensen vragen ons: Wat is nu Anders geworden ?
Natuurlijk gingen en gaan veel zaken in Nederweert gelukkig al goed. Het sociale domein is goed op orde, er zijn veel burger-initiatieven en mensen zijn betrokken bij de samenleving.
Wat is er Anders? Er waait een nieuwe wind door de aanpak van het buitengebied. Waar voorheen het agrarisch belang leidend was komt er nu ook veel aandacht voor de belangen van de inwoners en de gebruikers van het buitengebied. Bij aangevraagde staluitbreidingen wordt de uit te stoten fijnstof nu gecumuleerd berekend alvorens een besluit te nemen. Dit is hard nodig nu de minister persoonlijk Nederweert er op heeft gewezen dat landelijk bezien de grootste fijnstofoverschrijdingen in Nederweert zijn terug te vinden. Andere aandachtspunten in het buitengebied zijn de rem op nieuwe geitenstallen, recreatieve ontwikkelingen en aandacht voor bestaande wegbeplantingen. Dat daarbij nog niet alles op rolletjes gaat is jammer, maar met name Nederweert Anders blijft het college daartoe een spiegel voorhouden De transitie van een oorspronkelijke agrarische gemeenschap naar een Plattelandsgemeente waarin burgers, boeren en buitenlui in goede harmonie samenleven is een precair proces.
Duurzaamheid komt steeds nadrukkelijker op de agenda. Ook de “Boeren van Nederweert” profileren zich steeds meer als duurzame betrokken ondernemers.
Was dit zonder Nederweert Anders ook gebeurd? Ja natuurlijk, maar was een heroverweging betreffende de bomenkap op de Leveroysedijk zonder Nederweert Anders ook gebeurd? Dat denken we niet. We hebben vanuit Nederweert Anders aangedrongen op een zorgvuldigere afweging en geven de leefomgeving een even hoge prioriteit als andere afwegingen. Immers als we niet nadenken over de leefomgeving van morgen, zadelen we onze jeugd op met een vervuilde en ongezonde wereld. De gevolgen van de klimaatverandering zien we dagelijks om ons heen. Dit belang zullen we blijven dienen. Niet alleen in woorden maar ook in daden.
Duurzaamheid is mede dankzij Nederweert Anders een nadrukkelijk onderdeel van de gemeentepolitiek geworden. Dat vertaalt zich in de elektrificatie van het gemeentelijk wagenpark, de aanleg van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen en recent het eerste exemplaar van de periodieke gemeentelijke Duurzaamheidskrant. Ook is er per 1 januari 2019 een full-time medewerker beschikbaar om het thema duurzaamheid verder in te vullen, samen met de burgers.
Om zelf het goede voorbeeld te geven neemt de beweging Nederweert Anders deel aan schoonmaakacties in het buitengebied, wordt er elke dag een boom bij geplant en steunen we massaal de activiteiten van de Nederweerter Energie Cooperatie NEWECOOP. Ook stelt Nederweert Anders EUR 1000,– ter beschikking voor een particulier, onderneming of organisatie die een concreet plan kan voorleggen en wil uitvoeren om Nederweert nog duurzamer te maken. (Meedoen tot 10 januari 2019. Insturen info@nederweert-anders.nl)
Bij grote Nederweerter projecten die al wat langer in de pijplijn zitten, zoals de mogelijke randweg en het centrumplan, is het moeilijker om het Anders te laten worden. Het afstand nemen van veel afspraken uit het verleden heeft soms vergaande consequenties, zowel juridisch als financieel. Dat mag echter geen reden zijn om dan maar alles blindelings voort te zetten. Anders doen kan daarom soms ook pijnlijk zijn, maar dat ontslaat Nederweert Anders niet van haar verplichtingen aan de kiezers. In deze projecten zullen we uiterst kritisch blijven, ook al is daar niet altijd een raadsmeerderheid voor te vinden.
Aan het eind van dit voor Nederweert fantastische jaar 2018 wensen wij alle burgers van Nederweert fijne feestdagen en een voorspoedig en gezond 2019 !!!!
3 Reacties
Het is een beetje volksverlakkerij om fijnstofuitstoot aan de agrarische sector te koppelen.
Natuurlijk komt hier een percentage fijnstof vandaan, maar de grootste veroorzakers zijn nog altijd Verkeer / mobiliteit / industrie.
Wil de burger of “PVDA Anders” hier ECHT wat aan doen dan moeten we:
• De auto vaker laten staan
• Minder energie gebruiken
• Op vakantie dichter bij de deur en niet met het vliegtuig
• Etc.
In vergelijk tot deze oorzaken is de agrarische sector lande lijk gezien maar een kleine veroorzaker.
Natuurlijk zal de oorzaak in sommige gebieden in Nederweert voor een groter deel uit agro komen, maar ik vraag me af hoe ver men van de A2 moet wonen om de fijnstof van Agro die van verkeer te laten overstijgen…..
Waarom staat Nederweert wel in de top vwb de fijnstof en bv Maarheze niet waar de A2 toch midden door het dorp loopt.
Nederweert staat toch een tijdje op nr. 1, is ook een feit, bevestigt door tig onderzoeken.
Heeft nix met autoweg te maken, wel met plaatselijk vrachtverkeer welk veel voor deze sector rond rijd in nederweert.