Skip to content

Zes dorpsraden in overleg met college van B&W

Redactie
19 december 2018 | 17:00

Advertentie


Vertegenwoordigers van de zes dorpsraden spraken afgelopen week met het college van burgemeester en wethouders. Het ging over hun eigen rol, hun taken en positie in relatie tot de gemeente en over inwonerparticipatie in brede zin. Ook leefbaarheid kwam aan bod en burgemeester en wethouders vertelden hoe zij de dorpsraden zien.
Weten wat er leeft
Het gemeentebestuur wil weten wat er leeft onder de inwoners van Nederweert. Tegelijkertijd moet er aandacht zijn voor het betrekken van alle inwoners bij het bestuur van de gemeente. “Mede hierom willen we actief communiceren met onze zes dorpsraden”, aldus Iris van de Ven en Harold van der Haar, leefbaarheidscoördinatoren en aanspreekpunten voor de dorpsraden.
Vrijwilligers
Een dorpsraad is een groep vrijwilligers die zich verenigen om de algemene belangen in hun dorp of kern te behartigen. Het doel van de groep is om de leefbaarheid in de kernen te behouden of te verbeteren. Er zijn trouwens door het jaar heen meerdere momenten waarop het gemeentebestuur met de dorpsraden spreekt.
Kernvragen 
In drie groepen gingen de dorpsraden aan de slag met een aantal kernvragen. Wat doen we wel en niet als dorpsraad? Weten inwoners waarvoor een dorpsraad is? Wat is de rol van de gemeente? Wat kunnen ze van elkaar leren en wat zijn de verschillen?
Samenwerken 
Zowel burgemeester Evers als de wethouders hebben grote waardering voor de dorpsraden die ze zien als vertegenwoordigers van de kernen. “Dorpsraden zijn een belangrijke gesprekspartner”, aldus burgemeester Evers. “Ze houden zich bezig met de leefbaarheid en het signaleren van kansen en knelpunten.” “Dorpsraden kunnen initiatieven aanjagen en oppakken”, gaan Iris en Harold verder. “Als het nodig is kunnen we steun bieden, bijvoorbeeld door andere partijen aan te laten haken zoals verenigingen, instanties of de gemeente. Samenwerking is van belang, meer mensen kunnen dan gemobiliseerd worden.”
Communicatie als rode draad
De dorpsraden zijn voor de gemeente de ogen en oren, een kennisbron. Zij zijn een belangrijke schakel tussen inwoners, verenigingsleven en gemeente. Het was een goed overleg. Er zijn diverse suggesties voor verbetering gedaan. Die werken we de komende tijd concreet uit. De rode draad is communicatie. Als gemeente moeten we kritisch blijven in wat we van een dorpsraad verwachten. Andersom kunnen ze ook aangeven waar ze wel en niet mee aan de slag gaan.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie